Kluster presenterar: Sten Sandell 1/12

Kära vänner!

Efter den fantastiskt lyckade Klusterfestivalen stundar nu ett nytt Klusterarrangemang! Vi är mycket glada och stolta att kunna avrunda hösten med ett soloframträdande i Lilla Salen på Kulturens Hus av den mästerlige pianoimprovisatören, röstkonstnären, kompositören och elektronmusikern (m.m) STEN SANDELL, vars säreget uttrycksfulla musik trotsar alla snäva genredefinitioner. Missa inte denna chans att uppleva en av Sveriges absolut främsta improvisationsmusiker!

Under kvällen bjuds även på elektroakustisk musik av BJÖRN SIKSTRÖM och framträdande av LISA STENBERG.

Varmt välkomna!

Sten Sandell är så mångsidig och uttrycksfull att han borde ha ett eget postnummer. Hans improvisation är förförisk. Han intar ljudrummet med stor auktoritet – sjunger strupsång, knäpper på flygelns strängar och slår rytmiskt på dess kanter. Oerhört kraftfulla tonflöden från hela klaviaturen bryter plötsligt riktning, ibland med hjälp av en vissling eller en nästan djävulsk baston från Sandells strupe. Att lyssna på Sandell är som att åka stillasittande”

(Lars Grip, Orkesterjournalen)

”Sten Sandell´s solo was a festival highlight: absolute polyrhythmic directness (threes and twos overlaid like an absolute metronome!), startling vocal interjections and a sensational manipulation of energy.”

(John Corbett )

Sten Sandell

Medverkande:

STEN SANDELL – solokonsert med flygel, röst och elektronik

LISA STENBERG – improvisation med ljudobjekt

”Etyd för liten röd synthesizer”, elektroakustisk musik av BJÖRN SIKSTRÖM.

Torsdag 1 december kl 19-21.
Lilla Salen, Kulturens Hus
Entré:80 kr (ordinarie), 60 kr (medlem).

Förköp: Kulturens Hus, 0920-455900, Ticnet.se

Arr: Kluster, i samarbete med Norrbottensmusiken och Kulturens Hus, med stöd av Luleå Kommun

Mer om de medverkande:

STEN SANDELL

Sten Sandell är en av den internationella, improviserade musikens giganter! Under en mer än trettioårig karriär, som även inbegriper studier i komposition, elektroakustisk musik, piano och sång, har han samarbetet med namn som Ken Vandermark, Evan Parker, David Moss, Philipp Wachsmann, Sven-Åke Johansson, Carl-Axel Dominique, Anders Jormin, Fredrik Ljungkvist, Raymond Strid, Ellika Frisell, Mats Öberg, Sofia Jernberg och Nina de Heney för att bara nämna ett fåtal.Sten Sandell är vid sidan av sin musikaliska verksamhet även doktorand i musikalisk gestaltning vid Göteborgs universitet.

Här möter han upp på egen hand, med sin röst och sina instrument. Fältet är öppet för ögonblicket, han lyssnar, han reagerar, han spelar.

LISA STENBERG

Kompositör och musiker.
Som kompositör arbetar hon främst med elektroakustisk musik, kammarmusik och kombinationer av dessa uttryck.
Lisa har även komponerat musik för dokumentärfilm, modern dans och skapat ljuddesign för teater. Hon framträder med musik baserad på realtidsbearbetning av olika ljudkällor.

BJÖRN SIKSTRÖM

Tonsättare bosatt i Luleå, har studerat komposition vid Musikhögskolan i Piteå, Gotlands Tonsättarskola och Växjö Universitet. Hans musik präglas av en nyfikenhet som sträcker sig i en mängd olika riktningar mot skiftande stilar och uttryck. Oftast komponerar han kammarmusik men har även arbetat med orkester, kammaropera, elektroakustisk musik och ljudinstallationer.

”Etyd för liten röd synthesizer” är ett elektroakustiskt stycke baserat på ljud från Clavia Nords ”klassiska” Micro Modular-synth. Stycket uruppfördes på Luleås kulturnatt i september 2011.

Sten Sandell:

http://www.stensandell.com

http://www.efi.group.shef.ac.uk/msandell.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s