Kom och upplev Klusterfestivalen 23-24 september!!

Kom och upplev Klusterfestivalen 23-24 september!!

Kära vänner!

Efter mjukstarten på Kulturnatten drar Kluster igång verksamheten på allvar med Klusterfestivalen!! Välkomna till två intensiva och upplevelserika dagar på Norrbottensteaterns Scen 3 och Lillan, där noterad musik trängs med elektroakustiska klanger, fri improvisation, drömsk avantgardepop, spännande workshops, ljudkonst, film och mycket annat…

Ni förstår nog att detta är alldeles för intressant för att missa!

Läs gärna NSDs artikel inför festivalen!!

Varmt välkomna!!
/Klusterstyrelsen

Program:

Torsdag 22 september

15:30 Seminarium med tonsättaren Malin Bång, Musikhögskolan i Piteå sal H121

Fredag 23 september

Scen 3, Norrbottensteatern

18.30  Invigning
19.00  Norrbotten Neo ”Cage and beyond”
20.30  Hellqvist/Petrini/Bång ”Faint noise and timbres of twilight”
22.00  Midaircondo

Lördag 24 september

Lillan

15.00 Elektroakustisk högtalarkonsert
18.00  ”Morf” – improvisationsstycke för storgrupp med Herman Müntzing

Scen 3,  Norrbottensteatern

19.30  Evolution Percussion Duo
21.00  Herman Müntzing solo
22.30  Syntjuntan

Biljetter: 200 kr/dag, tvådagarsbiljett 300 kr. Biljetter finns att köpa via Norrbottensteatern och Ticnet

Workshops

Avgift för medverkan vid workshop: 300 kr, max antal medverkande på respektive workshop: 20 personer (Syntjuntan), 12 personer (Herman Müntzing).

Fredag

11 – 13  Improvisationsworkshop med Herman Müntzing, Kulturgymnasiet (Kv Lärkan)

Lördag

11 – 14  Workshop med Syntjuntan, Kulturgymnasiet (Kv Lärkan)

Klusterfestivalen möjliggörs tack vare våra fantastiska samarbetspartners:

Mer om artisterna:

NORRBOTTEN NEO: ”Cage and beyond”

Fredag kl 19.00, Scen 3 Norrbottensteatern

Få har betytt mer för konstmusiken, för den avantgardistiska konsten, för de som bryter de konstnärliga barriärerna, eller kort sagt, för alla de som inte gör skillnad på konsten och livet än den amerikanske tonsättaren John Cage, som i år skulle fyllt 99 år. I Cages värld tar vardagens små under lika stor plats som intrikata siffersystem och vackra grafiska notbilder. Och med sina idéer om vad musik är och kan vara, och hur den förhåller sig till fenomen som tystnad, ljud, slumpen och det obestämbara, fortsätter John Cage långt efter sin död att inspirera nya generationer av musikaliska och konstnärliga stigfinnare. Det kommer inte minst att märkas på denna festival!

Foto: Marco Feklistoff

Så vad kan vara mer lämpligt än att inleda Klusterfestivalen med att låta Norrbotten NEO teckna ett porträtt av visionären och inspiratören Cage genom såväl hans egna verk som musik av följeslagare som Karlheinz Stockhausen, Morton Feldman och Tristan Murail. Svaret kan bara bli ett: Intet!

Norrbotten NEO är Sveriges nyaste röst på den nutida musikscenen.
Ensemblen bildades i januari 2007 och är finansierad av nationella, regionala och kommunala myndigheter, och har ett uppdrag att utföra i hela landet, såväl som internationellt.NEO består av en kärnensemble på sju musiker: flöjt, klarinett, slagverk, violin, viola och cello.

”Cage and beyond” framfördes i våras på MADE-festivalen i Umeå och presenteras nu för första gången i Norrbotten.

Medverkande:

Norrbotten NEO: 
Robert Ek – klarinetter, kortvågsradio, Sara Hammarström – flöjter, David Gammelgård – cello, Daniel Saur – slagverk, Mårten Landström – flygel, preparerat piano, Kim Hellgren – viola, George Kentros – violin, Petter Sundkvist – dirigent och konstnärlig ledare.

Länkar:

www.youtube.com/watch?v=Ghw1OmUQCYw
www.norrbottenneo.com/

HELLQVIST/PETRINI/BÅNG: ”Faint noise and timbres of twilight”

Fredag kl 20.30, Scen 3 Norrbottensteatern

Tveklöst en av hösten mest spännande konsertproduktioner inom den nutida noterade musiken! I konsertprogrammet med den fantasieggande titeln ”Faint noise and timbres of twilight” bjuder violinisten Karin Hellqvist, blockflöjtisten Anna Petrini och tonsättaren Malin Bång på ett fascinerande tvärsnitt av en ung europeisk generations musikskapande. I detta konsertprogram har de samlat erfarenheter, samarbeten och intryck de fått och haft under studier ochvistelser i Berlin, Amsterdam och London. Tonsättarna har estetiska beröringspunkter med varandra, men framför allt finns det hos dem alla ett väl artikulerat personligt uttryck som tilltalat dem.

Det blir musik av Hanna Hartman, Oscar Bianchi, Leilei Tian och Malin Bång själv, samt av en mästare och inspiratör från en äldre generation, Luciano Berio.”Faint noise and timbres of twilight” är en av de sex produktioner som beviljats turnéstöd från RANK (Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik) under hösten 2011.

Medverkande:

Karin Hellqvist, violin
Anna Petrini, blockflöjter

Malin Bång, ljudobjekt och presentation

Länkar:

www.karinhellqvist.com/
www.annapetrini.com/

www.malinbang.com/

MIDAIRCONDO

Fredag kl 22.00, Scen 3 Norrbottensteatern

Fredagskvällen avslutas med ett suggestivt framträdande av den fantastiska göteborgsgruppen Midaircondo! Med bottnar i avantgardistisk ljudkonst, skarp elektronika, jazz och melankolisk pop har Midaircondo skapat ett litet underverk av varm, kittlande, varsamt sprudlande och suggestiv musik. Den internationellt hyllade duon är känd för
sina visuella och improviserade konserter med en fantasifull mix av akustiska instrument, röst, elektronik och video.

Sedan starten 2003 har Midaircondo släppt två skivor, ”Shopping for images” och ”Curtain Call”, som båda fått ett lysande mottagande från kritiker och publik världen över.

I höst är Midaircondo aktuella med sitt tredje album, ”Reports on the Horizon”, i ett samarbete med den danska slagverkaren
Michala Østergaard-Nielsen.

”Den förföriska kvaliteten i Midaircondos musik är uppenbar redan första gången man hör den, men undervattensdimensionen av det flytande drömspelet upptäcker man först när man själv dyker ner i klangdjupen. Det är en musik man måste följa som om den vore ett fjärran lockrop, kanske från den undervattensgrotta där Kapten Nemo förvarar sin magiska undervattensbåt Nautilus” (Magnus Haglund, Skiva.se)

Medverkande:

Lisa Nordström: röst, basflöjt, cittra, kalimba, percussion, elektronik, video.
Lisen Rylander Löve: röst, tenorsax, basklarinett, kalimba, percussion, elektronik.

Länkar:

www.midaircondo.com/
http://www.youtube.com/watch?v=HYiBcWp0OVE&feature=related

HERMAN MÜNTZING

Fredag kl 11-13, Kulturgymnasiet (Kv Lärkan): Improvisationsworkshop

Lördag kl 18.00, Lillan: Uppförande av ”Morf”, styrd improvisation för upp till 12 musiker

Lördag kl 21.00, Scen 3 Norrbottensteatern: Solokonsert

Herman Müntzing är, bland mycket annat, improvisationsmusiker, kompositör, instrumentbyggare, konsertarrangör och pedagog. I korthet kan han sägas tillhöra den skara av kreativa eldsjälar som under de senaste decennierna utvecklat och spridit den fria improvisationsmusiken i såväl Sverige som övriga världen.

I våras gästade Herman Müntzing Luleå och Swedish Jazz Celebration med gruppen Rhododendron String Band, och det är en stor glädje för oss att hälsa honom välkommen tillbaka till stan och till Klusterfestivalen, där han kommer att hålla två inspirerande workshops vilka skall resultera i ett uppförande av det styrda improvisationsstycket ”Morf” (för upp till 12 musiker med valfria instrument) under lördagskvällen. Hur det kommer att låta? Ingen vet, men ”märkligt”, ”mäktigt” och ”mångdimensionellt” är ledord…

Senare under lördagen gör Herman ett soloframträdande där hans egenhändigt konstruerade, gitarrliknande instrument ”flexichord” står i centrum för ljudbilden, och vars stora klangmässiga möjligheter utforskas med nyfikenhet, lyhördhet och precision…

Foto: Somaya Langley

Medverkande:

Herman Müntzing – flexichord, sampler, diverse objekt (solo), dirigering och komposition (Morf)
+ Morf-ensemblen – Upp till 12 ännu okända musiker med ännu okända instrument

Länkar:

www.youtube.com/watch?v=9Cpy_CjPgUQ
http://www.myspace.com/hermanmntzing

EVOLUTION PERCUSSION DUO

Lördag kl 19.30, Scen 3 Norrbottensteatern

Lördagens konsertkväll på Norrbottensteatern inleds med en kraftfull och mångfacetterad slagverkskonsert med Evolution Percussion Duo, bestående av de vid Musikhögskolan i Piteå verksamma amerikanska slagverkarna Maria Finkelmeier och Jacob Remington, som med en uppsjö av trummor, cymbaler, leksaker med mera skapar perkussiv magi!
Noterad slagverksmusik, improvisationer, stycken som involverar publiken och, tja, ”one piece that is for the floor”! Missa inte detta!

”Evolution Percussion Duo was officially initiated at the start of 2011 to create new repertoire and highlight a new generation’s voice in the percussive arts. Jacob and Maria plan to continue their commitment to this mission well into the future by
creating new and innovation experiences for composers, performers, students and audience members alike.

Maria Finkelmeier is a passionate performer, dedicated educator and organized advocate for the arts. Combining these skills, she left her home in Cincinnati, Ohio to explore the European music scene fromPiteå, Sweden. She regularly performs and records new works for
percussion while contributing to the international culture of the Institution for Music and Media as an educator and administrator.

Jacob Remington is a percussionist and composer from Fort Worth,Texas. A semi finalist in the 2009 Paris International Marimba Competition, he is a regular soloist and has also performed in professional ensembles such as the London Contemporary Orchestra
and London Sinfonietta. Jacob is passionate about developing of percussion repertoire through his composition and collaboration with other artists.”

Medverkande:

Maria Finkelmeier, Jacob Remington – diverse slagverk och leksaker m.m

Länkar:

www.ensemble-evolution.com/pages/evolution-duo
www.mariafinkelmeier.com
www.jacobremington.com

SYNTJUNTAN

Lördag kl 11-14, Kulturgymnasiet (Kv Lärkan):Workshop

Lördag kl 22.30, Scen 3 Norrbottensteatern (Konsert)

Jaså, du har ingen synt? Nå, deppa inte ihop för det, sy din egen synt!

Syntjuntan är en ensemble bestående av tonsättarna, musikerna och instrumentbyggarna Ann Rosén, Lise-Lotte Norelius och Ida Lundén.

Den startades för att möta kvinnors nyfikenhet på teknik och elektronik, att uppmuntra dem till att själva bygga instrument och på andra sätt underlätta deras eget experimenterande. Syntjuntan vill bidra till att kvinnor får bättre självförtroende, så de kan ta den plats som behövs för att kunna genomföra sina idéer, utveckla sin musik och möta publiken.

I Syntjuntan bygger man sin egen synt och kommer över sin eventuella teknikrädsla. Man får bekanta sig med experimentell konstmusik genom att lyssna på och prata om eller kanske till och med genom att framföra ett nyskrivet verk inför publik.

Ja, som ni förstått vid det här laget är Syntjuntan troligen det häftigaste som hänt elektronmusik-Sverige, eller synt-Sverige, och vi är omåttligt stolta över att få hälsa dem välkomna till Klusterfestivalen, där de kommer att hålla två mäkta inspirerande workshops samt avsluta hela festivalen med en dundrande konsert i sällskap med workshopdeltagare med egenhändigt sydda syntar! Anslut dig till den textila motståndsrörelsen! En syntjunta i varje kvarter!

Medverkande:

Lise-Lotte Norelius, Ann Rosén och workshopdeltagare –diverse sydd elektronik

Länkar:

www.syntjuntan.se
www.youtube.com/watch?v=Z7fHw1DS8qs
www.framtider.net/tag/syntjuntan/

ELEKTROAKUSTISK HÖGTALARKONSERT!

Lördag kl 15.00 – 16.30, Lillan

Upplev elektroakustisk musik som den ska upplevas, i magnifikt högtalarsurround! En fröjd för örat! Mer information om programmet kommer…

WORKSHOPS!

Två fantastiska workshops kommer att äga rum under festivalen, en i improvisationsmusik med Herman Müntzing och en syntbyggarworkshop med Syntjuntan! De kommer båda att resultera i spännande musikaliska resultat mot slutet av festivalen…Anmäl dig till workshops omgående! Antalet platser är begränsat, först till kvarn…

Workshop 1: Improvisationsmusik med Herman Müntzing

Herman Müntzing är, bland mycket annat, improvisationsmusiker, kompositör, instrumentbyggare, konsertarrangör och pedagog. I korthet kan han sägas tillhöra den skara av kreativa eldsjälar som under de senaste decennierna utvecklat och spridit den fria improvisationsmusiken i såväl Sverige som övriga världen.

Nu kommer han till Luleå och Klusterfestivalen, dels för att framträda som soloimprovisatör med det egenhändigt konstruerade instrumentet ”flexichord”, men också för att hålla inspirerande workshops i fri improvisation vilka kommer att resultera i ett framförande under Klusterfestivalen av det styrda improvisationsstycket ”Morf”för upp till 12 musiker med valfria instrument.

MORF

 

(styckets titel kommer från ordet metamorfos, som betyder förändring)

Under Klusterfestivalen kommer jag att leda en grupp på 8-12 musiker i framförandet av MORF. Stycket bygger väldigt mycket påimprovisation, och består av 52 kort som delas ut till ensemblen, ungefär som när man spelar ett vanligt kortspel.
På korten står olika instruktioner, som varje musiker individuellt tolkar.
Det handlar inte om avancerade musikteoretiska instruktioner, utan om hur man förhåller sig till sitt eget instrument, sitt eget musikaliska språk, samt om hur man kommunicerar detta men andra musiker.
MORF riktar sig till alla former av musiker, som har intresse för att skapa musik tillsammans, byggt på improvisation. Man behöver inte ha några särskilda förkunskaper annat än nyfikenhet och ettöppet sinnelag.
Inför framträdandet kommer jag hålla 2 stycken workshops, för att introducera tankarna kring stycket och samla en grupp på 8 – 12 musiker som, tillsammans med mig kommer utgöra ensemblen vid det publika framförandet.
Alla former av instrument är välkomna. Det går också bra med flera musiker som spelar samma instrument.

Workshopen är öppen för:
– alla som vill ta aktiv del och musicera tillsammans i ensemble,
med möjligheten att ingå i ensemblen vid framförandet. Maxantal 12 st.
– alla som bara vill vara med och lyssna. Ingen övre gräns vad gäller antal.

/Herman Müntzing

Workshopen för allmänheten äger rum fredag 23 september kl 11-13 på Kulturgymnasiet (Kv Lärkan) .Max 12 platser, först till kvarn!Kursavgift (aktivt deltagande) : 300 kr, köps via Ticnet och Norrbottensteatern.

Morf- konserten äger rum på lördag 24 september kl 18 på Lillan under Klusterfestivalen.

Hermans solokonsert äger rum senare under festivalen, kl 21.00 på Norrbottensteatern Scen 3.

När du betalat kursavgiften skickar du ett mail om att du ska deltaga till
info@kluster.nu

Varmt välkomna!

2.Syntsömnadsworkshop med Syntjuntan

Jaså, du har ingen synt?? Deppa inte ihop för det, sy din egen!!

Jo, du hörde rätt!

Syntjuntan är troligen det häftigaste som hänt elektronmusik-Sverige, eller synt-Sverige, och vi är omåttligt stolta över att få hälsa dem välkomna till Klusterfestivalen!

Syntjuntan är en ensemble bestående av tonsättarna, musikerna och instrumentbyggarna Ann Rosén, Lise-Lotte Norelius och Ida Lundén.

Under mottot ”en Syntjunta i varje kvarter” har de sedan 2009 spridit sitt budskap runt om i Sverige och även i Tyskland där oinvigda, sykunniga, lödkolvsfobiker och alla andra som vill har kunnat sy sin egen synt. Med några enkla komponenter, nål och ledande tråd har de lärt ut grunderna i syntbyggarkonsten. Gensvaret har varit stort.

Syntjuntan startades för att möta kvinnors nyfikenhet på teknik och elektronik, att uppmuntra dem till att själva bygga instrument och på andra sätt underlätta deras eget experimenterande. Syntjuntan vill bidra till att kvinnor får bättre självförtroende, så de kan ta den plats som behövs för att kunna genomföra sina idéer, utveckla sin musik och möta publiken.

Och nu kommer de till Klusterfestivalen för att hålla workshops samt avsluta hela festivalen med en dundrande konsert i sällskap med workshopdeltagare med egenhändigt sydda syntar!

Kit med alla komponenter ingår i kursavgiften.

Workshopen för allmänheten äger rum lördag 24 september kl 11-14 på Kulturgymnasiet (Kv Lärkan) .Max 20 platser, först till kvarn!Kursledare: Ann Rosén och Lise-Lotte Norelius.
Kursavgift: 300 kr, köps via Ticnet och Norrbottensteatern.När du betalat kursavgiften skickar du ett mail till

info@kluster.nu om att du ska deltaga.

Samma kväll kl 22.30 på Klusterfestivalen på Norrbottensteatern Scen 3 framträder Syntjuntan och de workshopdeltagare som vill med egenhändigt sydda syntar!

Varmt välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s