Kluster presenterar: RESONANS – minifestival för ljudkonst, elektroakustisk musik och videoverk!

Image

                                                              Kära vänner!


Resonans
är ett viktigt akustiskt begrepp som haft mycket stor betydelse i musikhistorien.

Det är också namnet på denna minifestival arrangerad på Acusticum lördag 26 maj av Kluster  i samarbete med bland andra Norrbottensmusiken, Musikhögskolan och det nystartade Kraftcentrum för Ny Musik.

Så missa inte denna heldag fylld av magnifika ljudupplevelser – elektroakustisk konsert i storslaget högtalarsurround, presentation av ljudkonstverk gjorda av studenter på kursen för Ljudkonst och ljuddesign, videoverk, en intermediaföreställning med röst, dans och elektronik, ett uppförande  av Steve Reichs sällan spelade rundgångsstycke Pendulum music och en mäktig konsert med två ypperliga ensembler inom den nutida konstmusiken, Norrbotten NEO och italienska Ensemble Alter Ego!

Varmt välkomna!

Program för Resonans

Lördag 26 april, Acusticum

13.00 Ljudkonstkursen, presentation # 1, verk av Alf Arvidsson och Linda Näsström (Black Box)
13.45 Ljudkonst och videoverk av Christine Ödlund, Liv Strand, Anna Linder och Andreas Gavell-Mohlin (Orkestersalen)
14.30-15.15 Elektroakustisk högtalarkonsert, verk av Sabine Vogel, Adrian Knight och Alessandro Perini (Black Box)
15.30 Ljudkonstkursen presentation # 2, verk av Hampus Andersson/Jakob Moe, Anton Lindman och Simon Lindskog (Foajén och Orkestersalen)
16.15 Steve Reich: Pendulum Music (Black Box)

16.30-18.00
Middag

18.00- 20.00
Ensemblekonsert:
1. Norrbotten NEO – verk av  Lisa Stenberg, Elias Lousseief, Johannes Isaksson och Gísli Jóhann Grétarsson.
2. Ensemble Alter Ego – italiensk samtidsmusik av Fausto Romitelli, Luigi Ceccarelli, Salvatore Sciarrino, Emanuele Casale och Riccardo Vaglini

20.00 Språk som musik – intermediaföreställning med Gary Verkade, Jan Ferm & Anna Rosenberg (Black Box)

Installation: Mini surround systems with DEPUTY SILENCES and sketches for new walk in compositions  av Ann Rosén

Försäljning av böcker, tidskrifter, skivor, DVD, mat och fika.

Fri entré!

Resonans
arrangeras av kulturföreningen Kluster. Samarbetspartners och bidragsgivare:
Norrbottensmusiken, Kraftcentrum för Ny Musik,  Luleå Tekniska Universitet/Musikhögskolan i Piteå,  Filmform.

 

Kraftcentrum för Ny Musik

 

Det nystartade projektet Kraftcentrum för ny musik  syftar  till att göra Acusticumområdet i Piteå till ett nav för musikområdets utveckling såväl nationellt som internationellt.
På området finns Norrbottensmusiken, som med sina verksamheter Norrbotten NEO, Piteå Kammaropera och Norrbotten Big Band har starkt fokus på nyskriven musik.
Dessutom finns Luleå Tekniska Universitet/Institutionen för Konst, Kultur och Lärande (LTU/KKL) som strävar efter att bli Europas mest spännande och innovativa mötesplats för musik och medier samt Studio Acusticum; ett av norra Europas mest moderna och välutrustade multifunktionella konserthus med akustik i världsklass och en unik konserthusorgel som invigs 2012.

Acusticumområdet ska genom projektet utvecklas till att bli en mötesplats för musikskapare och vara en aktiv och stark samarbetspartner för konstnärliga och vetenskapliga projekt. Projektet skall verka för samarbeten mellan olika genrer och konstarter och även involvera barn, unga och studenter.

Som en manifestation för det nystartade centret arrangerades 21 april festivalen NyDanat på Kulturens Hus i Luleå, där även fria musikarrangörer som Kluster, BD Pop och jazzföreningen Footprints medverkade, och förhoppningen är att dessa och andra aktörer i samarbete med centret skall kunna utveckla sina verksamheter ytterligare och hitta många spännande samarbetsprojekt.

 

http://www.nll.se/sv/Kultur/Kultursamverkan/Kraftcentrum-for-ny-musik-forst-ut-i-kulturplanen/

 

Ljudkonst och ljuddesign vid Luleå Tekniska Universitet/Musikhögskolan i Piteå

 

Syftet med kursen är att ge de studerande en bred insyn i konstnärligt skapande med ljud inom olika typer av media, d v s multimedial ljudkonst/ljuddesign.

Kursen riktar sig till konstnärer och andra ljudintresserade som vill arbeta med ljudskapande och ljuddesign. Det egna produktionsarbetet sker fortlöpande under kursen och kombineras med seminarier, workshops, föreläsningar, grupparbeten och individuell handledning. Även aktuella händelser inom ljudkonstområdet kan anknytas till kursen.

Läs mer:

http://www.ltu.se/edu/course/S00/S0029F

PROGRAM


13:00 Ljudkonstkursen, presentation # 1
(Black Box)

Studenter vid kursen för ljudkonst och ljuddesign vid LTU framför sina verk.

1. OKEJ
Ett vertikalt högtalarverk i syfte att utforska något nytt i något gammalt – de två högtalarna.
av Linda Iro Näsström

Upp och ner.
Ner och upp.

Linda Iro Näsströmstuderar ljudteknik på musikhögskolan i Piteå.

2. Lumumma & Takete 4-8 kanaler,

En komposition av 51 personer sammanställd och mixad  av Alf Arvidsson

Bakgrund

Ljudverket bygger på ett elevprojekt i kursen Estetisk Kommunikation vid Sundsvalls Gymnasium. Under läsåret har vi arbetat med begreppen Lumumma & Takete. Dessa begrepp skapades av den tyske gestaltterapeuten Wolfgang Köhler 1929 som undersökte hur olika kulturer och språkgrupper kombinerade symboler med dessa begrepp. Syftet med mitt projekt är att undersöka begreppet gestaltning och hur vi kan använda detta i vårt eget skapande.
Metod

Gestalta Lumumma & Takete genom dans, masker och ljud.
Vid introduktionen av arbetsuppgiften visades bl.a utdrag ur filmerna Stomp och Sound of noise. Eleverna har även deltagit vid en konsert med musik av Oppenheimer och John Cage i stadshuset Sundsvall.

Ljudinspelningar


Varje elev har gjort egna fältinspelningar med Zoom H2, inbyggda mikrofoner. Uppdraget var att spela in följande ljud: 1. Pulsljud 2. Rytmiska ljud 3. Ambienta miljöljud 4. Punktljud mjuka 5. Hårda punktljud
Av dessa inspelningar skapade sedan varje elev en Lumumma– och en Takete-mix. Kursen har totalt 51 elever uppdelade i 11 grupper. Grupperna valde ut masker och ljudmixar till ett gemensamt gestaltande arbete på max 4 min. Detta i form av t.ex en mini teater, dans- bild & ljudföreställning. Eleverna redovisade sina arbeten i en mindre lokal i Sundsvalls Teater onsdag den 23 maj.

Presentation av projektet i ”BlackBox ”

Av elevernas ljud har jag sammanställt en flerkanalig ljudmix, 4-8 kanaler. Några av maskerna presenteras och ljuden spelas upp som loopar i 4-8 monitorer utplacerade  i rummet.

Alf Arvidsson

Alf Arvidsson, född 1950  i Emmboda  och bosatt i Sundsvall,  har framförallt undervisat i ljudproduktion-radio och filmljud – vid Medieprogrammet. Under senaste läsåret även i kursen Estetisk Kommunikation vid  Musikestetiska programmet.
13:30 Ljudkonst och videoverk
(Orkestersalen)

Christine Ödlund:
Forest (2006, 4:42’)

Den som tar del av Christine Ödlunds konst blir snabbt förflyttad till växternas rike på mikroskopisk nivå – över och under vatten. I hennes verk förenas konst och vetenskap på ett alldeles särskilt sätt.
Forest är ett animerat fotomontage av en mikroskopisk värld fylld av bakterier, svamp och alger. Inspirationen till verket kommer ur vetenskapliga dokumentärfilmer i Jean Painlevés anda. Mikroorganismer utgör nästan  hälften av jordens samlade biomassa – mer an alla växter och djur tillsammans.

Image
Foto: Christine Ödlund

Christine Ödlund är född 1963 och bosatt i Stockholm. Hon arbetar med olika konstformer som teckning, måleri, videokonst, installationer och elektroakustisk musik.
Christine Ödlund nominerades för Dagens Nyheters kulturpris 2011.

http://www.christineodlund.se/video/06-forest/recension.html
Liv Strand
Sliding structures  (2008, 6:23’)

Sliding Structure was an exhibition about shape and reshaping. Forms in motion, that creates a dynamic of moments with instantaneous difference.

Sliding Structure is based on the ideas of the shapes of tents and banners, both recognizable forms with variable appearances. They might be disparate in their exterior shape and are foremost determined to be either a banner or a tent through the way they are used. The thin layer of a tent and a banner is a form that provides a boundary between the public and the private, or forms the place where a message might be announced in a public space. They differ in the way that a tent is used to separate and protect a private space, whereas a banner is a space for communication where a social/political situation makes a message meaningful.

http://www.livstrand.com/works_slidingstructure.htm

Pipeline (2007, 5:35’)

Pipeline, a video piece that brings the viewer on an uncharted journey through a pneumatic pipeline system. This pneumatic pipeline system runs by more than ten kilometres through the Karolinska University Hospital in Stockholm. My basic interest was to be able to see the unseen, the speed and way of the transports in such an ancient technical system. To view the idea of moving.

http://www.livstrand.com/works_pipeline.htm

Image
Foto: Liv Strand

Liv Strand, born 1971 and living in Stockholm, is a visual artist immersed in the practice of re-shaping. Re-shaping as a means to reflect definitions by translating them into form; information is transposed materially, or from one field of art to another, manifesting gaps and cracks between disciplines as a performative space. Liv Strand works at EMS and is a member of Fylkingen.

Anna Linder
Sister Drag (2008, 3:05’)

“A feminist remake of Christian Marclays Guitar Drag. One Sewing Machine called Brother is dragged behind a Volvo up in the mountains of Lapland in a light summernight.”

Anna Linder was born 1967 in Storuman, Lapland. Lives and works in Stockholm, Sweden. She is active in the field of film, music and art. Since 1990 she has taken part in various cultural projects, working as a producer and manager for art shows, events and concerts. Her works have been selected for festivals and art exhibitions, in Sweden as well as abroad

http://www.annalinder.se

Andreas Gavell Mohlin
Sound Bombing 20081102 (2009, 7.30’)

Andreas Gavell-Mohlin har konstruerat en penna, som istället för att utsöndra färg utstöter ljud. När filmens maskerade huvudperson tar av korken börjar pennan brumma lite, och när han drar den mot en vägg så vrids volymen upp till nåt slags elektriskt oljud. I filmen skyndar mannen runt i stockholmsnatten längs en hemtam graffitirutt. Vant taggar han tåg, tak och väggar med sin ljudpenna.”

Andreas Gavell-Mohlin, born 1978, is an artist living in Stockholm. Andreas uses art as a way of living partly to dare to place himself in situations he wouldn´t usually get into, partly to test the limits between common conventions and what is really challenging. And the drawings he makes is a way of documenting it.

http://www.chokdee.se/

14:00 Elektroakustisk högtalarkonsert
(Black Box)

Elektroakustisk musik i magnifikt högtalarsurround! En fröjd för örat!

1. Alessandro Perrini: Borgesian Zoo (2009-11, 11:10 ’)

Three pieces from a larger project (work in progress) about animals described in the ”Book of imaginary beings” by argentinian writer Jorge Luis Borges.

a)El mono de la tinta (2009, 3:56’)

”El mono de la tinta” (”The monkey of the inkpot”), according to Wang Ta-hai, is a little Chinese monkey who drinks what is left of the ink after somebody has been writing.

b)Animales de los espejos (2009, 3:27)

”Animales de los espejos” (”Animals of the mirror”) refers to an ancient Chinese legend: the images reflected in mirrors are mere copies of our world. But what if, one day, those images will start to imperceptiby differ from the “real” ones, acquiring more an more independence and finally breaking in our reality?

c)A Bao A Qu (2011, 3:45’)

”Á Bao A Qu” sleeps near the first steps of the staircase in the Tower of Victory, in Chitor. When someone enters the tower and starts to climb up the stairs, this sensitive creature sticks to the visitor’s heels, gaining shape and light, and comes to full essence only if the person
manages to reach the top of the tower…

Alessandro Perini
was born in 1983 in Italy. He studied Composition, Electronic Music and Science of Musical Communication in Italy and Sweden. His artistic production ranges from instrumental music to audiovisual and interactive works with a particular focus on the relationship between the sonic and the visual perception.
With Fabio Monni he recently started gruppoGruppo (www.gruppoGruppo.com), a duo based in Malmö, Sweden, interested in multimedia art and electronic music.

http://www.alessandroperini.com/Alessandro_Perini/Home.html

2.Sabine Vogel:  SelkieSEAL (2009,10:10’)

“SelkieSEAL is a merge of Selkie-O and Sealskin – two pieces I composed for my solo CD  Aus dem Fotoalbum eines Pinguins part 1&2, that was published in 2006.

This combination of the two tracks was created for an sound art exhibition at the Blank gallery in Brighton in 2009. The four channel version was created for the RESONANS festival in 2012.

The titel Selkie-O   – which means sealskin –  is the title of an old nordic fairytale, which inspired me for this compositions.”

Image

Foto: Heather MacCrimmon 

Sabine Vogel was born 1971 in Munich and studied jazz-flute at the Anton Bruckner Conservatory in Linz, Austria. In 2000 she moved to Berlin and has been living in Potsdam since 2005.

Sabine Vogel focuses on sound and improvisation, using extended techniques both acoustic as well as electronic, creating a very personal contemporary language for the flute.

Discovering and producing the unheard, the intimate, in relation to sound production within the flute, is her main focus of exploration.

She takes the sounds from the inside of her flute – the microcosm of her flute world – and transports these sounds, with the help of amplification, into a sound-able-hear-able world. Bringing what is inside into the outside. She then combines this world of sound with self-made field recordings- the natural macrocosm of existing sound, forming a composed mixture between the macro and microcosmic. She then uses this as the material for a composition. Recently, with the support of STEIM in Amsterdam, she developed foot- and sensor controllers for her electronic set-up, which aid in this process and enrich the experience.

http://www.sabvog.de
http://soundcloud.com/sabine-vogel/selkieseal

3.Adrian Knight: Ted Bundy’s Requiem  (2011, 8’)

The American serial killer Ted Bundy was executed in the electric chair at Florida state prison on Jan 24, 1989. Between 1974 and 1978, he committed over 30 murders of young women between the ages 12 and 25 all across the United States.The piece uses interviews taken with Ted Bundy just days and hours before his execution. They offer a strangely coherent, even humbling, image of him. Bundy was fictionalized by the media, but he was nonetheless a real person. In this piece, I’ve tried to be Ted Bundy’s friend rather than a reporter. It’s a portrait, an impression: just another version of the truth, because there are endless versions, and none of them are capable of truly telling us ”what it was really like,” for him.

Adrian Knight was born in 1987 and raised in Uppsala, Sweden. He currently lives in New York.Since 2008, he operates “the smallest record label in the world,” Pink Pamphlet.His works are published by Project Schott New York and Pink Pamphlet. He is a member of
Fylkingen in Stockholm and FST (Society of Swedish Composers).

http://soundcloud.com/adrian-knight
http://soundcloud.com/adrian-knight/ted-bundys-requiem
http://www.adrian-knight.com


4.Alessandro Perini: Click for details (2006, 8:31’)

“In this era of media redundancy and of superficiality, Click for details could be like a takeover bid on the essential. The piece is, in fact, constructed in limiting to a minimum the available material: the unique source used is the click, i.e. the pulse. This element, which represents all the potential energy concentrated in a sole instant, reclaims, from the listener, a recognition of the narrowest semiotic spaces, where the slightest distinctive feature is pertinent.

The musical development extracts, from time to time, from the overall mass, the specific characteristics of each single individual, claming its right to identity. The material finally unbinds itself and explodes in an unpredictable manner, creating a new universe of relationships never seen before.”
16:00 Ljudkonstkursen, presentation # 2
(Orkestersalen, Foajén)

1.HAMPSHIRE vs. MINUS


Hampus Andersson (Hampshire) och Jakob Moe (Minus) gör ett liveframträdande under namnet ‘HAMPSHIRE vs. MINUS’, där musik och video samverkar för att skapa ett extraordinärt scenuttryck. Deras uttryck är influerat av naturen och organiska intryck, och bild och ljud improviseras fram gemensamt.

‘HAMPSHIRE vs. MINUS’ framförs på en specialbyggd scen, som används som en tredimensionell projektionsyta för video. Både bild och ljud improviseras utifrån samplat, hittat material som moduleras och blandas upp med syntetiska ljud och bilder.

Image
Foto: Alric Ljunghager

Jakob Moe och Hampus Andersson träffades på Luleå Tekniska Universitets avdelning i Piteå, där Jakob studerar Ljudteknik och Hampus Radioproduktion. Jakob är synthtokig och bygger gärna egna varianter när tillfälle ges. Hampus tycker om att fotografera och vill gärna ut och flugfiska när isen släpper taget.
2. S.E.T. 141
(2012)
Interaktivt verk av Anton Lindman
S.E.T. 141 är ett interaktivt konstverk där Pure Data agerar ljudmotor och är integrerat med flash som styr allt det visuella tillsammans med en interaktiv touchscreen.

”Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in
the universe is that none of it has tried to contact us.”
– Bill Watterson

Hur skulle ett utomjordiskt kommunikationssystem kunna se ut och låta?

Anton Lindman studerar ljudteknik på musikhögskolan i Piteå.

3. Holicity– dynamisk ljuddesign i onlinespel
av Simon Lindskog

Jag har skapat ljud och musik för spelet Holicity som är i ett tidigt utvecklingsstadie. Det är ett onlinespel som utspelar sig i rymden där man ska hjälpas åt att forska fram nya sätt att färdas och överleva på. Spelet är väldigt spelarstyrt och bygger på gruppdynamik i stället för våld och konflikter.

Redovisningen kommer ske som ett onlinetest av spelet där besökare får sätta sig vid en dator, med hörlurar, få instruktioner och spela spelet online med andra besökare och testpersoner. Ju fler datorer som kan användas, desto bättre eftersom spelare då kan testa tillsammans och få en bättre upplevelse. Testet kommer gå ut på att flyga till ett asteroidbälte, skjuta laser på en asteroid och lasta in materialet i skeppet och sedan flyga till en rymdstation och sälja sin skörd.  

Simon Lindskogstuderar ljudteknik på musikhögskolan i Piteå.

 

16:45 Steve Reich: Pendulum music (For Microphones, Speakers, Amplifiers and Performers) (1968)
(Black Box)

Steve Reich (1936-) behöver kanske ingen närmare presentation. Som pionjär inom minimalismen har denne Polarprisvinnande amerikan haft ett mycket stort  inflytande inte bara på den samtida konstmusiken utan även  på bland annat techno, ambient och electronica.

Image

Foto: Steve Reich

Pendulum Musicfrån 1968  är ett udda verk i Reichs  produktion, ett av de tämligen få där slumpen och det obestämda tillåts påverka det musikaliska förloppet, samtidigt som stycket tydligt anknyter till Reichs återkommande idéer om musiken som en gradvis  process. I högre grad än något annat av Steve Reichs stycken kan Pendulum Music sägas  falla inom ramarna för begreppet ljudkonst.

Idén är enkel: Ett antal upphängda mikrofoner sätts i rörelse nära ett högtalarsystem och  kompositionen utgörs av de rundgångsljud som därmed uppstår. Pendulum music har förevigats på skiva av bland annat Sonic Youth och The Avantgarde Ensemble, men verket framförs tämligen sällan, så missa inte detta ypperliga tillfälle!

Image

 

http://www.youtube.com/watch?v=5-g_s1YtaHM
http://en.wikipedia.org/wiki/Pendulum_Music
http://www.stevereich.com/

Installation: Ann Rosén:  Mini surround systems with DEPUTY SILENCES and sketches for new walk in compositions
Ta på dig ljudhinken och försvinn in i en annan värld!

Image

Foto: Ann Rosén

http://www.annrosen.nu/buc/buc.html

17:00 – 18:00 Middag

 

18:00 Ensemblekonsert: Norrbotten NEO & Alter Ego
(Stora Salen)

Två framstående ensembler inom den nutida konstmusiken, Norrbotten  NEO och italienska Alter Ego, strålar samman i Stora Salen för en magnifik konsert! Norrbotten NEO framför nyskrivna verk av studenter vid kompositionsprogrammet och Alter Ego bjuder på en exposé genom italiensk samtidsmusik från de senaste årtiondena.

Norrbotten NEO

Norrbotten NEO är Sveriges modernaste röst på den nutida musikscenen. Ensemblen bildades januari 2007 med bidrag från Statens Kulturråd, Norrbottens Läns Landsting samt Luleå- och Piteå kommuner. Petter Sundkvist är ensemblens konstnärlige ledare. Norrbotten NEO spelar frekvent på festivaler såväl i Sverige som utomlands och har ett nära samarbete med både yngre och väletablerade tonsättare och bygger sin repertoar bland annat genom att kontinuerligt lägga ut nybeställningar. Ensemblen strävar efter att presentera vår samtidsmusik på ett inbjudande sätt för både vana och ovana lyssnare.

Flöjt – Sara Hammarström
Klarinett – Robert Ek
Slagverk – Daniel Saur
Piano – Mårten Landström
Violin – Christian Svarfvar
Viola – Kim Hellgren
Cello – David Gammelgård
Dirigent och konstnärlig ledare – Petter Sundkvist

http://www.norrbottenneo.com

Image
Foto: Anders Alm

PROGRAM:

Gísli Jóhann Grétarsson
Djákninn á Myrká (2012, 5’)

Johannes Isaksson
Gratuitous Space Matters (2012, 4:45’)

Elias Lousseief

Speranza (2012, 4’)

Lisa Stenberg
HEAD CRASH(2012, 5:30′ )

 

Ensemble Alter Ego

Sedan Alter Ego grundades 1991 har ensemblen framträtt på världens främsta festivaler och scener. Men ensemblens särdrag är dess samarbete med konstnärer från vitt skilda inriktningar: elektronisk musik (Deathprod, Philip Jeck m fl), pop (John De Leo, Frankie HI-NRG), bildkonst (D-Fuse, Andrew Hooker), skådespelare (Vladimir Luxuria) och avantgardistisk konstmusik (Irvine Arditti, David Moss). Alter Ego har nära samarbeten med tonsättare som Louis Andriessen, Gavin  Bryars, Alvin Curran, Philip Glass, Terry Riley (världspremiären av The slaving wheel of meat conception), Frederic Rzewski (världspremiären av Main Drag for RAI Radio 3), Kaija Saariaho och många andra.
År 2006 realiserade Alter Ego att nytt projekt, MICROWAVES, med den finska electronica-duon Pan Sonic och tonsättarna Atli Ingolfsson, Yan Maresz, Riccardo Nova och Giovanni Verrando, i samproduktion med 6 olika musikfestivaler inklusive Stockholm New Music. Ensemblen gästar Piteå 23-27 maj och avslutar sin vistelse med denna konsert.

Flöjt – Manuel Zurria
Klarinett
er – Paolo Ravaglia
Piano – Oscar Pizzo
Violin – Aldo Campagnari
Cello – Francesco Dillon

Image

http://www.resiartists.it/it/artist_bio.php?artist=125&lng=eng

 

 

PROGRAM:

Fausto Romitelli (1963-2004)
Domeniche alla periferia dell’imperio: prima domenica (1995-96,6’ )
Flöjt, basklarinett, violin, cello

Luigi Ceccarelli (1953-)
Birds (1994, 9’)
Basklarinett, tonband

Salvatore Sciarrino (1947-)
Trio # 2 (1987, 15’)
Violin, cello, piano

Emanuele Casale (1974-)
5 (2004, 8’)
Flöjt, klarinett, tonband

Riccardo Vaglini (1965-)
Serenade (2003, 9’)
Flöjt, klarinett, violin, cello, piano

20.15 Gary Verkade, Jan Ferm och Anna Rosenberg:
Språk som musik
(Black Box)

Ett intermediaframträdande med utgångspunkt i texter av John Cage av och med Gary Verkade (röst), Jan Ferm (elektronik) och Anna Rosenberg (dans).

1.Erik Satie

John Cage hade en livslång relation till Erik Saties musik och idéer. Det första stycket som framförs är en fingerad konversation mellan John Cage och Erik Satie. I förtexten skriver Cage ” Eftersom han (Erik Satie) dog för över trettio år sedan kan ingen av oss höra vad den andre säger.” Stycket är skrivet 1958 och finns att läsa i John Cages Silence.

2.Empty words IV

Detta är ett utdrag ur den sista delen av John Cages titt på språk som musik.

Allt som är kvar är ljud, rytm och rörelse. Långsamt, långsamt. En vaggvisa för vår tid.

” Wakh xtdg o t, thv es ft u ia

hrisl nds – th trs h i e

w r thm pd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s