KLUSTERFESTIVALEN 2012!! 20-22 september!!

 

                              

 

                              

Kära vänner!

Det är en stor glädje för oss att hälsa er välkomna till den andra Kluster­festivalen för nutida musik! Vår första festival ägde rum i september förra året och fick ett mycket varmt mottagande av såväl publik som kritiker och medverkande artister, något som tydligt visade på behovet av en scen och en återkommande festival för nutida musik i Norrbotten!

Inför årets festival är det vår förhoppning att kunna locka såväl nya som gamla besökare att ta del av den flödande kreativitet som ryms inom den nutida konstmusiken, där noterad, improviserad och elektroakustisk musik blandas med ljudkonst, film, performance och mycket,mycket mer!

I år har vi utökat festivalen med en extra dag; invigningen äger rum i Luleå Domkyrka, de övriga dagarna i Kulturens Hus och på Lillan.Vi kan också glädja oss åt att föreningen Kluster till denna festival knutit två nya viktiga samarbetspartners, EMS (Elektronmusikstudion) samt det nystartade Kraftcentrum för Ny Musik, samarbeten som förhoppningsvis ska resultera i många spännande framtida projekt.

Varmt välkomna!

Klusterstyrelsen


Program för Klusterfestival 2012

 

Torsdag 20 september

Domkyrkan

18:30 Invigning med tal av Elisabeth Lax, divisionschef för Kultur och utbildning på Norrbottens läns landsting
18:45 Robert Ek, soloklarinett
19:30 Stockholms Saxofonkvartett


Fredag 21 september

Lillan

10-12, 13-15 Skolbio: Sound of Noise

Kulturens Hus

19:00 Norrbotten NEO : Close-up (Lilla Salen)
20:30 Känselspröt. Performance i foajén av Yessiqa Lövbrand och Sofia Breimo
21:00 Lab Field (Lilla salen)
22:30- 00:00 Mingel


Lördag 22 september

Kulturens Hus

10:30 -12 Från förr till nu
Föreläsning om den svenska elektroakustiska musikens histora av Mats Lindström, tonsättare och studiochef på EMS. (Olga Bardh-rummet)

Lillan

14-16 Elektroakustisk livekonsert med Mats Lindström och Hanna Hartman

Kulturens Hus, Lilla Salen

17:30 Hidden Mother
19:30 Zero Hour Project
21:00 Ida och Sara Lundén: Improvisationer kring en liten rund pojke
22:00-00:00 Avslutningsmingel

Med reservation för ändringar.

Biljetter:
Hela festivalen: 500 kr (ord), 400 kr (medl)
Endast torsdag: 200 kr (ord), 150 kr (medl)
Endast fredag eller lördag 250 kr/dag (ord), 200 kr/dag (medl)

Alla biljetter säljes på Kulturens Hus, 0920-455900, och via Ticnet (ticnet.se).

Hitta till festivalen!
Kulturens Hus, Skeppsbrogatan 17 (Norra Hamn)

PROGRAM


Torsdag 20 september

Domkyrkan

18:30 Invigning

Invigningstal av Elisabeth Lax, divisionschef Kultur och utbildning, Norrbottens läns landsting.

 18:45 Robert Ek: Birds

Efter examen från Kungliga Musikhögskolan och studier i USA har Robert Ek sedan 1999 varit verksam i Sverige, bland annat med längre uppdrag som soloklarinettist i Västerås Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern och Nordiska Kammarensemblen.

Sedan hösten 2007 är han medlem i ensemblen Norrbotten Neo.Som solist har Robert Ek framträtt med bl a Nordiska Kammarorkestern och sa­marbetat med pianister som Bengt-Åke Lundin, Laura Barger och Staffan Sand­ström. Han har även uruppfört soloverk av Jesper Nordin och Ray Naessen.

Här visar han prov på sitt mångsidiga ar­tisteri med en trio stycken för soloklarinett där den minsta gemensamma nämnaren är – fåglar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konsertprogram:

ANDERS LIND
The Birdnest (uruppf) 12’

ROBERT EK
Blackbird 10’

LUIGI CECCARELLI
Birds 11’

http://www.remusik.se

 

19:30 Stockholms Saxofonkvartett

Stockholms Saxofonkvartett har specialiserat sig på att presentera svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner på ett sådant sätt att människor i alla åldrar kan förstå och tycka om den! Drivna av en obändig lust att spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma har de genom sin långa karriär etablerat sig bland våra absolut främsta interpreter på sitt område, och med humor och pedagogisk känsla får dessa fantastiska proffs alltid god kontakt med sin konsertpublik.
Närmare 500 verk har skrivits för kvartetten av svenska och utländska kompositör­er och de har turnerat runt hela jorden och spelat på festivaler och konserthus. Närmast förestående är turnéer till Turkiet och Bolivia.

Presenteras i samarbete med Kraftcentrum för Ny Musik.

Per Hedlund – barytonsaxofon, Leif Karlborg – tenorsaxofon, Jörgen Pettersson – altsaxofon, Matias Karlsen Björnstad – sopransaxofon



 

 

 

 

Konsertprogram:

JONAS BOHLIN (Sverige)
Deep Beeps, 6’

ALPER MARAL (Turkiet)
Common, 6’

KARIN REHNQVIST (Sverige)
Psalm ur Natten, 7’

MAURIZIO PISATI (Italien)
Sax Stories, 10’

PAUS

LEILEI TIAN (Kina/Frankrike)
La Caverne des Idées, 10’

MARIA TERESA GUTIÉRREZ VARGAS (Bolivia)
Fiesta, Cuarteto de Saxes (uruppförande), 8’

DIANA ROTARU (Rumänien)
Fly in Amber, 10’

JÜRGEN BRÄUNINGER (Sydafrika)
13 very short movies for 4 saxophones, 10’

(Samtliga stycken är skrivna direkt för Stockholms Saxofonkvartett.)

http://www.saxofonkvartetten.se
http://www.youtube.com/watch?v=-_88wLMF5b4

 

Fredag 21 september

Lillan

10-12 + 13-15 Filmvisning: Sound of Noise (2010)

En grupp excentriska trumslagare slår till mot staden, spelandes på allt annat än vanliga instrument. Den tondöve polisen Warnebring ställs inför det bisarra fallet, och hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta.

Sound of noise är långfilmsdebuten för de hyllade regissörerna Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, vars kortfilmer som Music for one apartment and six drummers har uppmärksammats världen över.

Fri entré!

http://www.youtube.com/watch?v=au7GM4EkLIE


Kulturens Hus

19:00 Norrbotten NEO : Close-up (Lilla Salen)

Klusterfestivalens andra kväll inleds med att Norrbotten NEO för första gången framför konsertprogrammet Close-up – en serie intensiva, subtila närstudier i det lilla formatet.
Utgångspunkten är ett citat av Charlie Chaplin: Life is a tragedy when seen in close-up but comedy in long-shot…

Sedan starten i januari 2007 har Norrbotten NEO utvecklat ett nära samarbete med både yngre och väletablerade tonsättare och de bygger sin repertoar bland annat genom att kontinuerligt lägga ut nybeställningar. Ensemblen framträder frekvent på festivaler såväl i Sverige som utomlands och strävar efter att presen­tera vår samtidsmusik på ett inbjudande sätt för såväl vana som ovana lyssnare.

Robert Ek – klarinett, Sara Hammarström – flöjt, Daniel Saur – slagverk, Mårten Landström – piano, Christian Svarfvar – violin, Petter Sundkvist – dirigent och konstnärlig ledare.

 

 


 

 

 

 

 

Konsertprogram:

SALVATORE SCIARRINO
Let me die before I wake (1982) 6’
klarinett

KAIJA SAARIAHO
de la terre (1991)15’
violin

FRANCO DONATONI
Fili (1981) 13’
flöjt, piano

ANDRÉ CHINI
Vårfloden (1985)10’
piano

ANDERS HILLBORG
Close up (1995) 1’
slagverk, klarinett

Nursery rhymes I (1996)1’
slagverk, klarinett

Nursery rhymes II (1996)1’
slagverk, klarinett

http://www.norrbottenneo.com


20:30 Känselspröt (Foajén)

Performance i foajén med de i Luleå verksamma konstnärerna Yessiqa Lövbrand och Sofia Breimo.

 Yessiqa Lövbrand är utbildad i modern dans vid bl a London Contemporary Dance School . Hon väver ihop performancekonst, rörelse, ljud, bild och teater och är verksam i Norden och internationellt som multikonstnär.
Så här beskriver hon själv sitt konstskapande: ”Det vackra i det mörka, delade världar inom oss tar mig utforskande vidare i konturerna av konsten, kärleken och lidandet. Det ger mig skrattet både rått och ödmjukt, kastar utåt för att landa alldeles bredvid parallellt.”

Sofia Breimo har sedan examen från Performance Art-linjen på Sverigefin­ska folkhögskolan skapat performance-verk främst tillsammans med Johannes Blomqvist för till exempel Ice Music Festival (Geilo,Norge), Stockholm Pride samt för MADE-festivalen i Umeå. Senast har hon och folkmusikduon Duo Kämmi före­nat performancekonst med folkmusik. Sofia jobbar platsspecifikt och integrerar flera sinnen i sina verk. Ett nära möte med publiken är alltid viktigt och själva up­plevelsen, för både Sofia och publikdeltagarna, är central.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


21:00 LabField
(Lilla Salen)

Fredagskvällen avrundas med en konsert med den hyllade improvisationsgruppen LabField, gitarristen David Stackenäs och slagverkaren Ingar Zachs musikaliska laboratorium. Här framträder gruppen som trio med italienske elektronmusikern Giuseppe Ielasi, en av Stackenäs och Zachs viktigaste samarbetspartners sedan starten 2007. Med såväl preparerade som konventionellt spelade gitarrer, många­handa slagverk och live-elektronik skapar LabField en suggestivt vibrerande elek­troakustisk klangväv, ständigt föränderlig och myllrande rik på nyanser. Missa inte denna chans att uppleva en av den europeiska improvisationsmusikens verkliga höjdargrupper på deras enda svenska spelning under hösten!

 ”underbart vibrerande och mättad drone som sakta tränger in i föränderliga klangvärldar. Ett bygge där okonventionella metoder får slagverk och gitarr att anta ljudliga skepnader de inte är vana vid”
-Magnus Nygren, Sound of Music

David Stackenäs – gitarrer, elektronik, Ingar Zach – slagverk, elektronik, Gi­useppe Ielasi – ljudobjekt, elektronik


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


http://www.myspace.com/labfield

http://www.youtube.com/watch?v=SPzyhlPRG3A


Lördag 22 september

Kulturens Hus

10:.30 -12:00 Föreläsning: Från förr till nu (Olga Bardh-rummet)

Mats Lindström
, studiochef och konstnärlig ledare för EMS (Elektronmusikstudi­on) föreläser om den svenska elektroakustiska musikens historia, med ett flertal ljudexempel. Fri entré.

Lillan

14:00 – 16:00 Elektroakustisk livekonsert:
Mats Lindström + Hanna Hartman

Två av nyckelpersonerna inom svensk elek­troakustisk musik, den i Berlin bosatta tonsät­taren och ljudkonstnären Hanna Hartman samt Mats Lindström, musiker, tonsättare och chef för EMS (Elektronmusikstudion), möts här i en tudelad konsert på Lillan med såväl bandstycken som videoverk och live­framträdanden. Missa inte det!

Konserten samt Mats Lindströms föreläsning presenteras i samarbete med EMS

Konsertprogram

1.Mats Lindström:

МИГ (MIG) (2011), för video och elektronik, är en rest från ett stort projekt i St Petersburg och en installation till “Klimov” Aviation Engines Museum. En enastående vacker och möjligen lätt störande och för vissa kanske litet skräm­mande inblick i livet som inbäddad konstnär.

Palats (2012) med video av den tyska arkitekten Wenke Schladitz är en poetisk betraktelse över historiens cirkelgång. Den utspelar sig med långsam cirkeldrama­tik på Schlossplatz i Berlin mellan 1950 och 2006.

One (2008 ), för lysrörsarmaturer och elektronik, beställdes ursprungligen av Moderna Museet 2008 och hade premiär som One (for David Tudor) på ett inter­nationellt symposium om Robert Rauschenbergs konst. Lysrörsarmaturerna som användes vid premiären av One var tillvaratagna från den övergivna datorhallen påEMS, en gång hemvist för en av världens mest kraftfulla musikdatorer. På ett sätt återvinner One såväl några arkeologiska artefakter från datormusikens glansdagar som de arbetsmetoder vilka i framstegshysterins tidevarv inte fick en chans att utvecklas till fulländning.

Mats Lindström arbetar som tonsättare och musiker oftast med liveelektronik. Han har arbetat med intermediakonst, sceniska element och bildkonst som komplement till musiken och med musik för teater och dans samt med radiokonst. Under 1990-talet var Mats Lindström verksam inom föreningen Fylkingen både som producent och ordförande och han har också jobbat med samordning av internationella festivaler. Sedan 2004 är han studiochef och konstnärlig ledare för elektronmusikstudion EMS i Stockholm. Mats Lindström föreläser och undervisar regelbundet om den svenska elektronmusikens och ljudkonstens historia och ger kurser i ljudkonst. Han är nyligen utgiven på den österrikiska etiketten Editions Mego med en utgåva som bland annat innehåller verk från festivalens repertoar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.myspace.com/matslindstrom


2. Hanna Hartman

 Circling Blue (2010) 8’

Bandstycke beställt av Sveriges Radio. Medverkande: Ida Falk Winland, sopran

 Att fälla grova träd är förknippat med risker (2004) 9’

Bandstycke beställt av Rikskonserter inför Elektronmusikstudions 40-årsjubileum.

 spiel mit stärke 18’

Performance med mikrofonförstärkta objekt.

Hanna Hartman, svensk ljudkonstnär och kompositör bosatt i Berlin, har sedan början av nittiotalet utvecklat ett säreget musikaliskt språk med sina kompositioner som helt utgörs av autentiska ljud som hon själv har spelat in runtom  i världen.
“Hanna Hartman seeks to reveal hidden correspondences between the most diverse auditive impressions and in new constellations she creates extraordinary worlds of sound.”


 

 

 

 

 

 

http://www.hannahartman.de/
http://vimeo.com/25547140


Kulturens Hus, Lilla Salen


17:30 Hidden Mother

Magdalena Meitzner, Pontus Langendorf och Ulrik Nilsson utgör tillsammans trion Hidden Mother. Magdalena är frilansande slagverkare och kompositör, Ulrik och Pontus spelar i slagverksgruppen Kroumata. Hidden Mother är långt ifrån en tra­ditionell slagverksensemble, i stället för trummor utgörs instrumentariet främst av diverse ljudobjekt som mikrofonförstärks och bearbetas elektroniskt.

Hidden Mother framför scenisk musik och integrerar ljudritualer och perfor­mancekonst i sina föreställningar. Musik av yngre kompositörer som Hanna Hart­man och Magdalena Meitzner själv samsas med performanceverk av konstnärer som Rebecca Horn och Marina Abramovic.

 “Jag var fascinerad hela tiden. En spännande konsert som lovar mycket inför framtiden.” – Håkan Hagegård, operalegend.

”Inspirerar publikens fantasi, får dem att reflektera över andra konstformer.” – André Chini, kompositör.

”Hidden Mother undersökte musikens och scenframträdandets ”osynliga” kvaliteter. I samtliga verk fanns en spänning mellan det konkreta och abstrakta, mellan närvaro och frånvaro, mellan det vi ser och hör och det vi inte uppfattar, eller blott vagt” – Andreas Engström, Nutida Musik (2010/3).

Magdalena Meitzner, Pontus Langendorf, Ulrik Nilsson – ljudobjekt, slagverk


 

 



 

 

 

 

Konsertprogram:

HECTOR MEINHOF:
Braille (2010)

MAGDALENA MEITZNER:
Zirkel (2009)

REBECCA HORN:
Feather Finger (1972)

HANNA HARTMAN:
Message from the lighthouse (2009)

MARINA ABRAMOVIC:
Rhythm 10 – The Star (1971)

PAUS

MAGDALENA MEITZNER:
Tarot des sens (2012)
– uruppförande

Om tonsättarna:

Magdalena Meitzner växte upp i Pöcking utanför München. Efter slagverks- och kompositionsstudier i Stuttgart och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, är hon idag verksam både i Tyskland och Sverige. Som slagverkare har hon medverkat i olika radio- och tv-program, gjort flera skivinspelningar, framträtt som solist, samt spelat med olika orkestrar och ensembler som t. ex. Kroumata, Sveriges Radios Symfoniorkester, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Operan. Som tonsättare skriver hon främst scenisk musik. Hon driver egna cross-overprojekt som t. ex. ”Gränsryttaren” för slagverk och dans.

Rebecca Horn är en tysk konstnär. Sedan 70-talet har Rebecca Horn skapande varit ett ständigt växande flöde av performance, filmer, skulpturer, installationer, teckningar och fotografier. I 1970-talets ”body-extensions” undersöker hon balansen mellan kropp och rum.

Hanna Hartman – se ovan!

Marina Abramović  är uppvuxen i Belgrad, forna Jugoslavien. Alltsedan starten på hennes karriär, under det tidiga 70-talet då hon studerade på konstakademin i Belgrad, har Abramović varit en pionjär inom performancekonsten. Hennes kropp har fungerat både som subjekt och medium. Hon har utforskat de fysiska och mentala gränserna av sitt eget väsen, hon har utsatt sig för smärta, utmattning och fara i sökandet efter känslomässig och spirituell transformation.

http://www.hiddenmother.se/
http://vimeo.com/19581493


19:30 Zero Hour Project

 Zero Hour Project är en nystartad ensemble som spelar nutida konstmusik med inslag av modern tango där akustiska klanger möter elektronik och noterad musik blandas med improvisation.

 Adina Sabin – cello, Jens Lundberg – bandoneon, Benedikte Weinreich – piano, Mauro Godoy Villalobos – gitarrer, elektronik, komposition

Konsertprogram:

1.Preludio y tonada

2.12 pasos en dirección desconocida

3.Pieza sin titulo

4.Contrapuntango


Adina Sabin
, cello, fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg för professor Mats Rondin, Johan Stern och Ulrika Edström. Adina är en mångfacetterad musiker som är verksam i de flesta genrer, från klassisk musik, barockmusik och nutida konstmusik till gränsöverskridande populärmusik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jens Lundberg, Bandoneon, född i Stockholm, har studerat för den argentiske bandoneonvirtuosen Juan José Mosalini vid Conservatoire Edgar Varèse i Paris. Lundberg har framträtt både som solist och med olika ensembler. Hans repertoar innefattar både traditionell tango och Tango Nuevo, men även barock och klassiskt, och han uruppför flitigt nya verk inom den nutida genren.




 

 

 

 

 

 

 

http://www.jenslundberg.com

Mauro Godoy-Villalobos, Gitarrist och tonsättare, född i Santiago de Chile. Bor och är idag aktiv tonsättare i Stockholm. Studier vid musikkonservatoriet ”Civica scuola di música” i Milano. Mauros musik har tolkats av såväl soloinstrumentalister som orkestrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.mauroworks.com


Benedikte Weinreich, pianist och repetitör, arbetar på Norrlandsoperan och Folkoperan. Utbildad på Operahögskolan och Stockholms Musikpedagogiska Institut.



 

 

 

 

 

 

21:00 Ida och Sara Lundén: Improvisationer kring en liten rund pojke

Systrarna Ida och Sara Lundén avrundar Klusterfestivalen med ett framträdande där performance blandas med improvisationer och partier av mer fast karaktär.

”Hösten 2011 blev vi inbjudna av författaren Sara Mannheimer att spela tillsam­mans på Forum i Stockholm, i samband med en uppläsning från hennes senaste bok Handlingen. Under arbetet med den spelningen återupptäckte vi det fantas­tiska i att spela med någon du känner så väl.”


Sara Lundén – cittra, blockflöjt, sång m.m, Ida Lundén – flygel, elektronik, syntar m.m


Ida Lundén
är tonsättare och musiker bosatt i Stockholm. Som tonsättare arbetar hon främst med kammarmusik och elektronisk musik. Hon fram­träder solo och i olika konstel­lationer med fokus på elektronisk och improviserad musik. 2011-2012 är hon Sveriges Radio P2s Composer in Residence.

 


 

 

 

 

 

 

http://www.idalunden.se

Sara Lundén är konstnär, sångare och låtskrivare. Arbetar för närvarande med Saralun­den – Box Set, en samling med 5 vinyler som släpps i 300 ex i mitten av oktober 2012 på Shiny Ass Records.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.saralunden.com

Bli medlem i Kluster!

Självklart ska du bli medlem i Norrbottens enda förening för nutida musik! Fantastiska ljudupplevelser väntar!
Väljer du att lösa medlemskap innan eller när du köper biljett till Klusterfestivalen kostar det endast 100 kr!

    Kraftcentrum för Ny Musik

Det nystartade projektet Kraftcentrum för ny musik syftar till att göra Acusticumområdet i Piteå till ett nav för musikområdets utveckling såväl nationellt som internationellt. På området finns Norrbottensmusiken, som med sina verksamheter Norrbotten NEO, Piteå Kammaropera och Norrbotten Big Band har starkt fokus på nyskriven musik.

Dessutom finns Luleå Tekniska Universitet/Institutionen för Konst, Kultur och Lärande (LTU/KKL) som strävar efter att bli Europas mest spännande och innovativa mötesplats för musik och medier samt Studio Acusticum; ett av norra Europas mest moderna och välutrustade multifunktionella konserthus med akustik i världsklass och en unik konserthusorgel som invigs 2012.

Som en manifestation för det nystartade centret arrangerades 21 april festivalen Ny­Danat på Kulturens Hus i Luleå, där även fria musikarrangörer som Kluster, BD Pop och jazzföreningen Footprints medverkade, och förhoppningen är att dessa och andra aktörer i samarbete med centret skall kunna utveckla sina verksamheter ytterligare och hitta många spännande samarbetsprojekt.


Klusterfestival 2012 arrangeras av föreningen Kluster. Varmt tack till våra samarbetspartners och bidragsgivare –
Norrbottensmusiken, Kraftcen­trum för Ny Musik, Norrbottens läns landsting, Luleå Kommun, EMS (Elektronmusikstu­dion), Luleå Tekniska Universitet, Norrbotten NEO, Statens Kulturråd och RANK.

Grafisk formgivning: Anna Grape (http://www.annagrape.se)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s