affisch_KLF13_tryckeriet

Kära vänner!

För tredje året i rad arrangeras Klusterfestivalen och det är en stor glädje för oss att hälsa såväl nya som gamla besökare välkomna till Norrbottens enda festival för nutida musik! Tre händelserika dagar i september där vi på ett lustfyllt sätt utforskar den flödande kreativitet som ryms inom den nutida konstmusiken, där noterad, improviserad och elektroakustisk musik blandas med ljudkonst, film, performance och mycket, mycket mer!

Det varma mottagande våra tidigare festivaler fått har tydligt visat på behovet av en scen och en återkommande festival för denna mångfald av uttryck, och det är vår förhoppning att festivalen ska bli den vitamininjektion som både väcker nyfikenhet på den nutida musiken och inspirerar till eget skapande. Under årets festival kommer vi att satsa extra mycket på publik medverkan och bjuda in våra besökare i olika åldrar att delta i såväl körworkshops som i spännande improvisationer med allsköns elektroniska och akustiska ljudkällor! Missa inte det! Liksom förra året äger invigningen rum i Luleå Domkyrka, de övriga dagarna i Kulturens Hus och på Lillan.

Varmt välkomna!

Klusterstyrelsen


Program för Klusterfestivalen 2013

Torsdag 19 september

Domkyrkan

18.30 Invigning med tal av Anna Jirstrand Sandlund, programchef Kulturens Hus
18.45
Elever från Luleå Kulturskola framför In C av Terry Riley
19.45 Duo Ego

Fredag 20 september

Lillan

9-11
OBS!! Inställt! Ljudverkstad för barn med Jan Ferm 

Kulturens Hus

19:00
Norrbotten NEO (Lilla Salen)
20:00  LISA STENBERG och KAI-EN (Lady in red-baren)
21:00 The New Songs (Lilla salen)
22.00- 23:00 Mingel

Lördag 21 september

Kulturens Hus

12 – 14 Workshop med Håkan Lidbo och Jörgen Pettersson
(Olga Bardh-rummet)
12-15 Workshop + konsert med Duo Ego och Huskören
(Stora Salen)
14-16 Klusterjam! (Olga Bardh-rummet)

Kulturens Hus, Lilla Salen

19.00 Pärlor för svin
20.30 AMM & duo pantoMorf
22:00 Lidbo Pettersson Duo
23:00-00:00 Avslutningsmingel

Med reservation för ändringar.

Biljetter:

Hela festivalen: 500 kr (ord), 400 kr (medlem)
Endast torsdag: 200 kr (ord), 150 kr (medlem)
Endast fredag eller lördag 250 kr/dag (ord) , 200 kr/dag (medlem)

Alla biljetter säljes på Kulturens Hus, 0920-455900, och via Ticnet (
http://www.ticnet.se )

Hitta till festivalen!

Kulturens Hus, Skeppsbrogatan 17 (Norra Hamn).

 

PROGRAM

 

Torsdag 19 september                                                     

Domkyrkan:
                                                                                                            
18.30 Invigning

Invigningstal av Anna Jirstrand Sandlund, programchef Kulturens Hus.

18.45  Terry Riley: In C

Det råder knappast något tvivel om att Terry Rileys In C från 1964 hör till de verkligt banbrytande alstren inom 1900-talsmusiken; som minimalismens pionjärverk har dess inflytande varit närmast oöverskådligt, och influenser från Rileys klangvärld kan höras i allt från konstmusik till experimentell rock, etno, ambient och elektronisk dansmusik.

Idén är enkel: 53 olika musikaliska figurer upprepas valfritt antal gånger av musikerna i en ensemble av valfri storlek och instrumentering. Från denna enkla utgångspunkt uppstår en musik som på samma gång är komplex och självklar, klangrik och medryckande, en musikalisk spegelsal där sällsamma metamorfoser äger rum medan tiden tycks stå stilla..

In C har framförts otaliga gånger av många ensembler av varierande slag och spelats in på skiva vid flera tillfällen. Det är en stor glädje att kunna inviga Klusterfestivalen med att låta ett antal unga begåvningar från Luleå Kulturskola ta sig an detta magnifika verk!

19.45 Duo Ego

Efter ett mångårigt samarbete inom opera-, orkester- och kammarmusiken beslöt sig operasångerskan Monica Danielson och slagverkaren Per Sjögren att göra något annorlunda, utmana vedertagna ensembleformer och skapa en duo för sång och slagverk. Sedan starten 2001 har de etablerat sig i det svenska musiklivet som en synnerligen spännande konstellation, en av de intressantaste ensemblerna inom den nutida konstmusiken enligt många bedömare.

Med Monica Danielsons tidigare kritikerrosade tolkningar av Boulez Le Marteau sans Maître och Schönbergs Pierrot Lunaire samt Per Sjögrens framgångar med ensemblerna Gageego! och Spectra, har skapats nyfikenhet och förväntningar inom musikvärlden. I Duo Ego går man i närkontakt med publiken utifrån en alldeles egen, intim klangvärld.

Förutom att medverka på invigningen kommer Duo Ego att finnas med under hela festivalen och göra workshops med såväl musikhögskoleelever som med Huskören. Missa inte det!

duoego_2_foto kristin lidell


Monica Danielson
, mezzosopran är utbildad vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Göteborg. Hon har sedan sin examen arbetat som frilansande sångerska runt om i Norden med nutida musik som specialitet och på repertoaren finns rosade tolkningar av Boulez Le Marteau sans Maître, Schönbergs Pierrot Lunaire samt Thomas Adès America.
1996 skapades egna operakompaniet MusikTeaterVerket som sedan den rosade debuten med Maxwell-Davies Fröken D:s bröllop gjort över 10 produktioner. Bland Monicas mest uppmärksammade operaroller finns Fröken D, Sieglinde, Dido, Infinito Nero samt Mrs Herring.

Per Sjögren tog 1991 examen för Björn Liljequist vid Ingesunds Musikhögskola. 1990-1993 studerade han även för professor Einar Nielsen i Århus och Göteborg.

Per är sedan 1991 fritt verksam inom framför allt ny konstmusik. Han är initiativtagare till ensemblerna Gageego! och Spectra och har som solist turnerat i Sydafrika och Tyskland, bland annat vid Festivalen för ny musik i Darmstadt.

Sedan några år är även den fria improvisationen en del av Pers verksamhetsområde. Han är medlem av Fiskesyskonen där musiker från olika genrer spelar tillsammans under fria former.

Monica Danielson – mezzosopran  Per Sjögren – slagverk

Konsertprogram:

JOHN CAGE
Forever and sunsmell (1960) 5’

FILIP de MELO
Patchemome (2013) 10’

KARIN REHNQUIST
Så går en dag (2000) 4’

CHRISTER LINDWALL
Öppna fält (2006) 11’

PAUS

JOHN CAGE
A Flower (1950)+The wonderful widow of eighteen springs (1942) 5’

THOMAS LILJEHOLM
Ur Dvärgen Gustafs cirkus (2011) 17’

http://www.duoego.se

http://www.youtube.com/watch?v=bhr3JB50nQg

Fredag 20 september

Lillan:

9-11 Ljudverkstad för barn

Tonsättaren och pedagogen Jan Ferm tar er med på en spännande upptäcksresa i ljudens förtrollade värld!

Kulturens Hus:

19:00 Norrbotten NEO  (Lilla Salen)

Norrbotten NEO,  Sveriges nyaste röst på den nutida musikscenen, inleder fredagskvällen med en tredelad konsert med tre tonsättare från tre länder och tre generationer, från minimalistpionjären och Polarpristagaren Steve Reich till mångsidige unge Marcus Fjellström, bördig från Luleå. I anslutning till konserten släpper ensemblen även en skiva med tolkningar av Steve Reich.

Sedan starten i januari 2007 har Norrbotten NEO utvecklat ett nära samarbete med både yngre och väletablerade tonsättare och de bygger sin repertoar bland annat genom att kontinuerligt lägga ut nybeställningar. Ensemblen framträder frekvent på festivaler såväl i Sverige som utomlands och strävar efter att presentera vår samtidsmusik på ett inbjudande sätt för såväl vana som ovana lyssnare.

Robert Ek – klarinett  Sara Hammarström – flöjt  Daniel Saur – slagverk  Mårten Landström – piano  Christian Svarfvar – violin  David Gammelgård – cello

Foto: Anders Alm

Konsertprogram:

JUHANI NUORVALA
Concertino för basklarinett och tape

MARCUS FJELLSTRÖM
Alchemist dances för soloslagverk, elektronisk musik och video

STEVE REICH
Double sextet

http://www.norrbottenneo.com


20:00 LISA STENBERG och KAI-EN
(Lady in red)


LISA STENBERG kompositör/ performer uppvuxen i Luleå.

Som kompositör komponerar hon akustisk musik, elektroakustiskt och kombinerar dessa uttryck för ensembler i olika konstellationer, från orkester till solomusiker. Lisa har även komponerat musik för dokumentärfilm, skapat ljuddesign för teater och samarbetar med performanceartister och dansare. Som performer framträder hon med ljudimprovisationer baserade på realtidsbearbetning av olika objekt och ljudkällor.

http://www.lisastenberg.com

LISA STENBERG_foto johan örtlund

KAI-EN är butohkonstnär baserad i Stockholm.

Hon studerade för koreografen och butohkonstnären SU-EN 2005-2010 och har deltagit i många av SU-EN Butoh Companys föreställningar och projekt.Butohkonsten förmedlas från lärare till elev, från kropp till kropp, genom en mycket djupgående process. 2010 examinerades hon med verket About Face. Sedan 2010 producerar hon verk under eget namn.

KAI EN_foto Annika Kronqvist


21:00 The New Songs
(Lilla Salen)

Vi avrundar fredagskvällen med den fantastiska svensk-fransk-norska gruppen The New Songs! Fyra enastående musiker – sångerskan Sofia Jernberg, pianisten Eve Risser och gitarristerna Kim Myhr och David Stackenäs – alla djupt involverade i improvisationsmusikvärlden, gjuter nytt liv i den annars så traditionstyngda sångformen genom att integrera element ur den fria improvisationens ljudskapande med text och sångstrukturer.

I detta djärva möte mellan komponerat och improviserat, mellan melodik och oljud, harmoni och dissonans ställs konventioner på huvudet och något nytt uppstår som inte kan betecknas som annat än magiskt – djupt originellt, svårbestämbart men också sällsamt vackert, subtilt och enormt stimulerande! Missa inte detta!


”Detta bands musik är ytterst konstnärlig, känslig och skör.”
-Jouko Kirstilä, Jazzrytmit

”Skivan A Nest at the Junction of Paths hör definitivt till de främsta skivorna inom skandinavisk improviserad musik under 2000-talet (Vågar jag säga någonsin?)”
– Johan Redin, Sound of Music

”Improviserad, subtil och superbt arrangerad kammarjazz med ordlös sång.”
-Ingrid Strömdahl, Svenska Dagbladet

thenewsongs1_foto andreas ulvo

Sofia Jernberg – röst  Eve Risser – piano,prepareringar  David Stackenäs – gitarr, prepareringar, e-bows  Kim Myhr – gitarr, barockgitarr, cittra,klockspel

http://www.umlautrecords.com/groups/thenewsongs

http://www.vimeo.com/15831355


Lördag 21 september

Kulturens Hus:

12 -14  Workshop med Jörgen Pettersson och Håkan Lidbo (Olga Bardh-rummet)

Saxofonisten Jörgen Pettersson, till vardags i Stockholms Saxofonkvartett och mångsidigt begåvade kompositören och elektronica-artisten Håkan Lidbo gästar Klusterfestivalen med sin kreativa duo. Förutom lördagskvällens konsert bjuder de in till workshop och samtal kring sitt musikskapande. Fri entré! Varmt välkomna!

14-16 Klusterjam! (Olga Bardh-rummet)

Elektroakustisk improvisationsworkshop med medlemmar ur Kluster och besökare! Kom och jamma! Avslutas med konsert kl 15.30!

12 – 15 Workshop och konsert med Duo Ego och Huskören
(Stora Salen)

Såväl vana som ovana sångare inbjuds till inspirerande vokalt möte med Duo Ego, vilket avslutas med konsert i Stora Salen kl 14.30!

Kulturens Hus, Lilla Salen:

19:00 Pärlor för svin

Pärlor för svin är en kulturell händelse. Deras konserter kombinerar mästerlig teknik, musikalitet och djärvt musikaliskt innehåll med en avslappnad scennärvaro som förvandlar  nutida musikkonserter till njutbara och underhållande evenemang.

Sedan starten 1995 har ensemblen etablerat sig som en av Nordens mest framgångsrika och originella grupper för ny musik, som förutom sin ordinarie beställningsverksamhet även haft ett flertal lyckade samarbeten och workshops med tonsättarelever från bl a Musikhögskolan i Stockholm och Gotlands tonsättarskola.

Pärlor för svin är nyskapare när det gäller att föra ut konstmusiken till miljöer där den normalt sett inte spelas. Technofestivaler, utomhuskonserter, jazz- och rockklubbar med mera är lika självklara och viktiga spelplatser som de etablerade scenerna för klassisk musik. Både musikerna och publiken har kul, överallt! Nu är de här för att ge Klusterfestivalens besökare en konsertupplevelse utöver det vanliga!

pärlorförsvin

George Kentros – violin Sara Hammarström – flöjt
Mårten Landström – piano Mats Olofsson – cello


Konsertprogram:

KLAS TORSTENSSON
Pocket Size Violin Concerto (2010) 15’
Denna konsert i fickformat följer den typiska formen för en violinkonsert – tre satser i ordningen snabb, långsam, snabb, med en regelrätt kadens i mitten. Risken är förstås att den blir en bekräftelse av en döende borgerlig konsertkultur. Men om man skriver tillräckligt bra kan tydligen vad som helst bli angeläget. Och Klas Torstensson skriver riktigt bra.

FREDRIK OLOFSSON
RedO (2012) 10’
RedO är ett verk där grafik och notation är samma sak. Vad som syns på skärmen blir till ett slags noter som musikerna läser och spelar efter. Detta innebär att ni kan se när vi spelar fel. Då hade vi vanligtvis övat extra mycket på stycket, men det är en föränderlig randomiserad Maxpatch så det hade ändå inte hjälpt. Som tur är ser det helt otroligt snyggt ut, som allt Fredrik Olofsson gör.

ANNIE GOSFIELD
Cranks and Cactus Needles (2000) 7’
Annie Gosfield har länge varit en av våra favoriter. Hennes musik är rak, enkel, ärlig och personlig – och konstigt nog så är hon precis så själv. Vi borde kanske även nämna att dagen efter att vi bekräftade denna beställning så vaknade Annie och upptäckte att hennes hyresvärd på Lower East Side i Manhattan hade målat en gigantisk bild av ett svin på väggen utanför hennes lägenhetsfönster. Vi valde att se det som ett gott tecken.

MARCUS FJELLSTRÖM
Odboy Suite (2009-2011) 22’
Ett stycke i tre satser för svin, EAM och tecknad film. “Odboy Suite”  bygger vidare på Marcus’ febriga fantasier kring en pojke och hans hund, som skickas av en namnlös auktoritet att utföra tvetydiga uppdrag i en halvabstrakt kontext. Som vanligt är Marcus’ verk en meditation kring barndomens tankar, erfarenheter och mardrömmar.

http://www.swinepearl.com

http://www.youtube.com/watch?v=3lsy-fx4kRg

20:30 AMM & duo pantoMorf

Kluster är mycket stolta över att kunna presentera den legendariska brittiska improvisationsgruppen AMM på deras första sverigebesök, här i sällskap med liveelektronikgruppen duo pantoMorf! Även om AMM, som bildades i London 1965, knappast blivit kända för den bredare allmänheten har gruppen varit banbrytande inom den fria improvisationsmusiken och även påverkat den experimentella fåran inom jazz och rock. Till deras tidiga fans hörde bland andra de inte helt okända Pink Floyd, som uppträdde med AMM i London vid några tillfällen i mitten av 60-talet och tog intryck av gruppens innovativa och kompromisslösa musik.
Sedan 2004 är AMM en duo bestående av slagverkaren Eddie Prévost – som funnits med ända sedan starten – och pianisten John Tilbury, som förutom att ha tillhört gruppens fasta besättning i mer än trettio år även gjort sig ett namn som en av de främsta uttolkarna av nutida pianomusik av tonsättare som Cage, Feldman med flera.

2011 inledde AMM ett samarbete med göteborgsbaserade duo pantoMorf, bestående av Per-Anders Nilsson och Palle Dahlstedt, vilka sedan starten 2006 strävat efter att utveckla tekniker för att hantera ett komplext elektroniskt material i improvisationssammanhang. När de båda grupperna nu sammanstrålar på Klusterfestivalens scen är det upplagt för mästarmöte i elektroakustisk improvisation!

AMM_foto Emli Bendixen

duopantoMorf

Eddie Prévost – trummor, slagverk  John Tilbury – piano, prepareringar  Palle Dahlstedt – elektronik  Per-Anders Nilsson – elektronik

http://www.youtube.com/watch?v=mMAzUy-kKLA

http://www.youtube.com/watch?v=Jsbl-sDQu0E&list=PL1R8_DCS7cN_gDidrCscXhjK-pqjhB6g

22:00  Lidbo Pettersson Duo

Klusterfestivalen avslutas med ett halsbrytande kreativt möte mellan saxofonisten Jörgen Pettersson – som gästade förra årets Klusterfestival med Stockholms Saxofonkvartett – och Håkan Lidbo, en av den svenska elektronica-scenens mest mångsidiga producenter och artister, vars gigantiska produktion spänner från det kommersiella och lättillgängliga till det kompromisslöst experimentella. Tillsammans utforskar de båda herrarna sina instruments klangmöjligheter till max; mångahanda saxofoniska ljud möter en myriad av elektroniska processer, och resultatet blir på samma gång fult och vackert, högt och lågt, svängigt och eftertänksamt! Missa inte det!

hakanlidbo_joergenpettersson

Håkan Lidbo – elektronik  Jörgen Pettersson –  saxofoner

http://www.youtube.com/watch?v=Mqvn2-LKqpQ

http://www.saxofonkvartetten.se/aapubliklist.asp?meny=161&topp=0

http://www.hakanlidbo.com

Bli medlem i Kluster!

Självklart ska du bli medlem i Norrbottens enda förening för nutida musik! Fantastiska ljudupplevelser väntar! Väljer du att lösa medlemskap innan eller när du köper biljett till Klusterfestivalen kostar det endast 100 kr!


Klusterfestival 2013
arrangeras av föreningen Kluster.

 Varmt tack till våra samarbetspartners och bidragsgivare – Norrbottensmusiken, Kraftcentrum för Ny Musik/New Directions, Norrbottens läns landsting, Luleå Kommun, Luleå Tekniska Universitet, Norrbotten NEO, Statens Kulturråd, Kulturens Hus, Kulturskolan och RANK.

Grafisk formgivning: Anna Grape http://www.annagrape.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s