22 mars: KLUSTER presenterar: RESONANS 2014!

resonans2014

KLUSTER presenterar: RESONANS 2014!

Kära vänner!

Lördag 22 mars arrangerar Kluster för tredje året i rad minifestivalen ResonansStudio Acusticum. En dag med fokus på ljudkonst och elektroakustiska klanger, fylld av fascinerande upplevelser för såväl örat som ögat!

Årets Resonans bjuder på tre konserter – ett improviserat elektroakustiskt framträdande  med Daniel Schwartz och Jörgen Häll, vilka båda medverkade på förra årets Resonans, ett soloframträdande med blockflöjt och elektronik med fantastiska flöjtisten Katarina Widell samt Mellan Mikro och Makro – en fascinerande interaktiv konsertinstallation där  universums hemligheter utforskas på ett lekfullt sätt, och där cello, röst och gitarr blandas med mer okonventionella ljudkällor som järnskrot, skålar och regnrör!

Varmt välkomna!

Program för Resonans

Lördag 22 mars, Studio Acusticum, Piteå

13.00 – 14.00 Mellan Mikro och Makro (Black Box)

14.15  – 14.45 Schwartz/Häll Duo –Electric daydream  (Foajén)

15.00 – 16.00 Katarina Widell (Black Box)

Försäljning av böcker, tidskrifter, skivor, DVD samt enklare fika.

Fri entré!

Resonans arrangeras av kulturföreningen Kluster i samarbete med Studio Acusticum och Luleå Tekniska Universitet/Musikhögskolan i Piteå, med stöd från Statens Kulturråd och RANK.


PROGRAM

13.00-14.00 Mellan Mikro och Makro – en konsertinstallation (Black Box)

Mellan Mikro och Makro är en konsertinstallation där cirkeln och rörelsen kring centrum är utgångspunkten. På ett lekfullt och kvasivetenskapligt sätt utforskas, tillsammans med publiken, universums hemligheter, allt från mikro- till makrokosmos. Ljudobjekt såsom kulor, skålar, järnskrot och regnrör samsas med cello, röst och gitarr.

Mellan Mikro och Makro är en pågående konsertorganism som pendlar mellan strukturerade partier och slump, där komponerad musik av Anna Eriksson dyker
upp som öar i ett hav av ljudfragment och musikaliska skeenden. Publikdata som ålder, längd och skostorlek påverkar det musikaliska och sceniska förloppet, vilket gör att installationen varieras från gång till gång.

Kluster är mycket glada över att under Resonans 2014 kunna presentera detta fascinerande verk, som går på turné i Sverige under våren med stöd av RANK (Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik)

mellanmikroochmakro

Anna Eriksson – komposition, gitarrer, ljudobjekt
Ann Petersson Malmstedt – scenografi, plåt, ljudobjekt
Åsa Nordgren – röst, violin, ljudobjekt
My Hellgren – cello, ljudobjekt

http://mellanmikroochmakro.wordpress.com/
http://www.youtube.com/watch?v=sJfIKw3Crbk


14.15-14.45 Schwartz/Häll Duo – Electric daydream
(Foajén)

Daniel Schwartz och Jörgen Häll är studenter vid Musikhögskolan I Piteå och framträdde båda var och en för sig vid förra årets Resonans. Nu möts dessa musikaliska mångsysslare, i vars välfyllda musikportföljer ryms såväl jazz som nutida kammarmusik, ljudkonst, electronica och mycket annat, för att som duo bjuda på spännande elektroakustiska improvisationer med elgitarr och dator. Missa inte det!

Festival-Bild-Daniel-Schwartz

jörgen

Daniel Schwartz & Jörgen Häll – elgitarr, dator m.m

https://soundcloud.com/daniel-schwartz-music
https://soundcloud.com/jorgen-hall

15.00 – 16.00 Katarina Widell (Black Box)

Resonans avslutas med en solokonsert med hyllade blockflöjtisten Katarina Widell, känd för sin fantastiska scennärvaro och sitt utmanande spelsätt. I recensioner beskrivs hon som “en blockflöjtens domptör” och ”blockflöjtens mästare”. Katarina drivs av viljan att lyfta fram musik som ingen annan hört förut och kombinerar därför gärna nyupptäckt italiensk barockmusik med uruppföranden av musik av svenska tonsättare. Hennes repertoar spänner över tusen år av västerländsk repertoar och hon är ständigt på jakt efter ny repertoar och nya sätt att spela. Förutom att ha varit solist i flera kammarorkestrar och ensembler och bildar Katarina tillsammans med lutenisten Patrik Karlsson ensemblen EN.D.E och tillsammans har de fört fram svensk musik på turnéer runt om i Europa, Japan och USA.
Katarina ingår även i den internationella blockflöjtkvartetten Woodpeckers som bland annat framfört barnföreställningen ”Kvittrande Klanger” för hundratals barn i Tromsø, Stavanger och Sörmland.

2007 erhöll Katarina Widell solistdiplomexamen med belöningsjetong vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon studerade för Dan Laurin och Clas Pehrsson. I november samma år släppte hon sitt debutalbum ”NADIR”. Hon undervisar även i blockflöjt vid Musikhögskolan i Piteå.

I vår och sommar väntar fler solo- och ensemblekonserter i Köpenhamn, Riga och Philadelphia.

bild_katarina_020

Katarina Widell – blockflöjt, elektronik

Program:

Patrik Jarlestam (f. 1985)
Tunnel.Light-Darkness (2009)

Ryohei Hirose (1930-2008)
Meditation (1975)

Björn Sikström (f. 1979)
Nytt Verk (2014) Uruppförande
(titel ej klar, meddelas ev. på konserten. Stycket har tillkommit med hjälp av medel från Norrbottens Läns Landsting)

Somei Satoh (f. 1947)
Music of the winds (1984)

Patrik Karlsson (f.1975)
Ciaccona (2012)

 

http://www.katarinawidell.com
http://www.katarinawidell.wordpress.com
http://www.youtube.com/watch?v=llyNGqVycac

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s