KLUSTERFESTIVALEN 2014! 18-20 september!

 affisch-klusterfestivalen14-2

 

Kära vänner!

För fjärde året i rad arrangeras Klusterfestivalen och vi hoppas kunna locka såväl nya som gamla besökare till Norrbottens festival för nutida musik! Tre händelserika dagar i september där vi på ett lustfyllt sätt utforskar den flödande kreativitet som ryms inom den nutida konstmusiken, där noterad, improviserad och elektroakustisk musik blandas med ljudkonst, performance och mycket mer!

Det varma mottagande våra tidigare festivaler fått har tydligt visat på behovet av en scen och en återkommande festival för denna mångfald av uttryck, och det är vår förhoppning att festivalen även i år ska bli den vitamininjektion som både väcker nyfikenhet på den nutida musiken och inspirerar till eget skapande.

Till årets festival har vi också den stora glädjen att hälsa festivaltonsättaren Karin Rehnqvist välkommen! Invigningskonserten blir ett musikaliskt porträtt av denna mångsidiga och inspirerande tonsättare som kommer att finnas med under hela festivalen och bland annat under lördagen ska hålla en öppen vokalworkshop tillsammans med Huskören och Monica Åslund. Missa inte det! Liksom förra året äger invigningen rum i Luleå Domkyrka och de övriga dagarna i Kulturens Hus.

Varmt välkomna!

Klusterstyrelsen

 

Program för Klusterfestivalen 2014


Torsdag 18 september

Domkyrkan

18.30 Invigning med tal av Nyssim Lefford, Lektor vid LTU i Piteå.
18.45
Karin Rehnqvist – ett tonsättarporträtt. Musik för kör, sångsolist, kammarmusiker samt verket ”Klockrent” (högtalarversion för surroundljud) (slutar ca 20:00)

 


Fredag 19 september


Kulturens Hus

13:30 Elevkonsert under ledning av Martin Schultz
(Restaurangscenen)
19:00
Norrbotten NEO – Echoes of autumn (Lilla Salen)
21:15 Ullén De Heney Duo feat: Mariam Wallentin (Lilla Salen)
22.15- 23:00 Mingel


Lördag 20 september

 

Kulturens Hus

Stora Salen

11.00 Huskören möter Karin Rehnqvist. Vokal workshop med Karin Rehnqvist och huskören under ledning av Monica Åslund.
14.00 Gong-meditation med Marlene Furbeck

Olga Bardh-rummet:

15.00 – 16.00 Rytm och sound, föreläsning med tonsättaren Henrik Strindberg

Lilla Salen:

19.00 Ensemble Makadam & Ann Rosén
20.30 Anna Petrini & Fabrice Jünger
22:00 Ritter Sport
23:00-00:00 Avslutningsmingel

Med reservation för ändringar.


Biljetter:

Hela festivalen: 400 kr (ord), 300 kr (medlem)
Endast torsdag: 150 kr (ord), 100 kr (medlem)
Endast fredag eller lördag 200 kr/dag (ord) , 150 kr/dag (medlem)

Alla biljetter säljes på Kulturens Hus, 0920-455900, och via Ticnet (ticnet.se).

Hitta till festivalen!

Kulturens Hus, Skeppsbrogatan 17 (Norra Hamn).

PROGRAM


Torsdag 18 september                                                    

Domkyrkan:
                                                                                                            
18.30 Invigning

Invigningstal av Nyssim Lefford, lektor vid Luleå Tekniska Universitet/Musikhögskolan i Piteå.

18.45 Karin Rehnqvist – ett tonsättarporträtt

Kluster är mycket glada och stolta över att kunna hälsa Karin Rehnqvist välkommen som festivaltonsättare 2014! Med sin fascinerande mångfald av musikaliska uttryck i gränslandet mellan folk- och konstmusik har hon blivit en av de mest hyllade och spelade svenska tonsättarna på den internationella scenen. Den uråldriga sångteknik som kallas kulning har hon integrerat i ett modernistiskt och högst personligt tonspråk, och med sitt framhävande av kvinnorösten – inte bara den välartat skolade – har Karin Rehnqvist fört in något nytt och mycket vitalt i den länge så mansdominerade konstmusiken. Koralen klingar inuti ropet, vi hör hednisk andakt och profan hymn.

Karin Rehnqvists musik har tilldelats många prestigefulla priser, hon har tillägnats porträttkonserter i New York och London, spelats på Venedigbiennalen och 2006 hölls en festival med hennes musik på Stockholms Konserthus. Sedan 2009 är Karin Rehnqvist professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.Förutom att invigningskonserten helt ägnas åt Karins vokala, instrumentala och elektroakustiska musik kommer hon att finnas med under hela festivalen och bland annat hålla en öppen workshop i Kulturens Hus under lördagen tillsammans med Huskören och Monica Åslund.

Karin Rehnqvist_foto AnjaTollan

Foto: Anja Tollan

 

Program Invigningskonsert:

1.Kulning av Ulrika Bodén 1’

2.Ljusfälten (1989) 2’
Luleå Domkyrkas Vokalensemble under ledning av Monica Wasberg

3.Wings (1998) 10’
Sara Hammarström – flöjt

4.Jag lyfter mina händer (1998) 4’
Ulrika Bodén – sång, Cecilia Fjellborg -klarinett

5.Bara du går över markerna (1995) 5’
Luleå Domkyrkas Vokalensemble under ledning av Monica Wasberg

6. Var inte rädd för mörkret (1992/2007) 2’
Luleå Domkyrkas Vokalensemble under ledning av Monica Wasberg

7.Så går en dag (2000) 4’
Ulrika Bodén – sång

8.Giv oss din frid (2009) 4’
Luleå Domkyrkas Vokalensemble under ledning av Monica Wasberg

9.Rädda mig ur dyn (1994) 4’
Ulrika Bodén – kulning, Cecilia Fjellborg -klarinett

PAUS

Karin Rehnqvist berättar om sin musik

10.Natt över jorden (1992/2008) 4’
Luleå Domkyrkas Vokalensemble under ledning av Monica Wasberg

11.Klockrent (2013) 20’

Musik för Gotlands alla kyrkklockor i surround-version för fem högtalare. Klockrent direktsändes 8 juni 2013 i Sveriges Radio. 105 klockare  och lika många medarbetare som sände ljudet via smartphones till radiobussen var inblandade i denna jättehappening. Stycket, som är i tre satser, är här lätt bearbetat. Här klingar alltså alla Gotlands alla klockor i Luleå domkyrka.

Komposition: Sats 1 och 3 för Gotlands alla klockor: Karin Rehnqvist

Sats 2 för Visby klockspel: Clas Holmgren, som också spelar på klockspelet (carillon)

Idé och projektledare: Owe Ronström

Ljudbearbetning Stephan Lövstrand

läs mer om projektet www.klockrent.ompom.se

 

http://www.karin-rehnqvist.se/
http://www.nll.se/sv/Kultur/Musik/Norrbottensmusiken/Norrbotten-NEO/Karin-Rehnqvist/
https://www.youtube.com/watch?v=FBukTcO_eTw

Ulrika Bodén
, född och uppväxt i Helgum i Ångermanland, har med sin på samma gång skira och kraftfulla röst etablerat sig bland de främsta folksångerskorna i landet och anlitas flitigt såväl solo som i olika konstellationer. Som 17-åring kom Ulrika i kontakt med den vokala folkmusiken och blev starkt berörd – en omedelbar förälskelse som vuxit till en djup kärlek genom åren.Ulrika har letat fram en stor och bortglömd skatt av gamla visor från Ångermanland, och hon söker ständigt efter fler sånger att väcka nytt liv i tillsammans med sina musikanter i Ulrika Bodén med vänner.

Ulrika Bodén samarbetar sedan länge med Karin Rehnqvist och sjunger återkommande de flesta av hennes vokala verk i Sverige och utomlands. Karin Rehnqvist har också komponerat direkt för Ulrika Bodén, bland annat När korpen vitnar (2008) för sångsolist och kammarensemble.

Liksom Karin Rehnqvist kommer Ulrika Bodén att finnas med under hela festivalen och bland annat hålla vokalworkshop för studenter vid Musikhögskolan i Piteå.

http://www.ulrikaboden.se/sv/


Ulrika Boden_foto Martin von Schmalensee

Foto: Martin von Schmalensee

Sara Hammarström studerade flöjt vid Kungliga Musikhögskolan och tog solistdiplom 1996. Hon har också studerat i Glasgow, Paris och Köln, där för bland andra Peter Eötvös och Aurèle Nicolet. Efter flera års frilansande som orkestermusiker har Sara kommit att mer och mer ägna sig åt kammarmusik och den samtida repertoaren. Hon har uruppfört hundratals verk, gjort musik för film och teater  och samarbetat med såväl studenter som etablerade tonsättare. Sara trivs i NEO där hon får chans att möta människor på den norrbottniska landsbygden, såväl som publiken på de stora musikfestivalerna. I Piteå har hon och hennes familj funnit sig väl tillrätta i det vackra Långnäs, där de har lärt känna många fantastiska människor.

Sara Hammarström flöjt foto Maria Fäldt

Foto: Maria Fäldt

Cecilia Fjellborg är född och uppvuxen i Kiruna och har alltid haft ett brinnande intresse för musik. Efter utbildningar vid Musikhögskolan i Piteå och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är hon nu en mångsidig musiker och lärare. Hjärtat finns i romantiken, men hon är nyfiken och provar gärna på nya stilar och speltekniker. Kammarmusik i alla möjliga former har en särskild plats i hennes musicerande och i orkestersammanhang har hon bland annat synts i Norrbottens Kammarorkester och i Kulturverkets uppsättning Fair Opera – The Musical i Umeå.

SONY DSC
Luleå Domkyrkas Vokalensemble verkar som en av domkyrkoförsamlingens körer och ger 4 konserter per år i Domkyrkan, samt medverkar vid gudstjänster i församlingen. Körens ledare är biträdande domkyrkorganisten Monica Wasberg.

Luleå Domkyrkas Vokalensemble_foto_Svenska Kyrkan
   Foto: Svenska Kyrkan

 

Fredag 19 september

Kulturens Hus:

13:30 – 14:30 Elevkonsert under ledning av Martin Schultz (Restaurangscenen)

I samband med Klusterfestivalen håller kompositören och pedagogen Martin Schultz musikworkshops för skolelever, och resultatet kan ses och höras på Restaurangscenen i Kulturens Hus på fredag. Missa inte det! (Fri entré)

Martin Schultz är kompositör och lärare i komposition och musikteori. Han har arbetat mycket med barns och ungdomars musikskapande, och hjälpt unga kompositörer att skapa musiken till operor som Sjökor och Stekare och Fair Opera, och orkesterverk som En ouvertyr till Prokofievs Peter och vargen. För närvarande är han kompositionslärare och profilansvarig för den klassiska musikprofilen på Framnäs Folkhögskola. Som tonsättare har
han komponerat musik för bland annat Krankvartetten och Nordiska kammarorkestern.

Martin Schultz
19:00 Norrbotten NEO – Echoes of autumn (Lilla Salen)

Norrbotten NEO, Sveriges nyaste röst på den nutida musikscenen, inleder fredagskvällen med konsertprogrammet Echoes of Autumn vars centralpunkt är den nyskrivna pianotrio av Kaija Saariaho som NEO sambeställt tillsammans med Bowdoin Music Festival, The Library of Congress och Britten Sinfonia. Kring hennes musik har man samlat verk av tonsättarna Clint Needham, George Crumb, Salvatore Sciarrino och Henrik Strindberg som på olika sätt speglar Saariahos konstnärskap, musik som berör med sin innerlighet och klangmässiga subtilitet

Kajja Saariho var Composer – in- Residence under New Directions Festival i Luleå och Piteå 2013 då Norbotten NEO framförde hennes verk, och Salvatore Sciarrino var composer-in-residence på årets New Directions Festival.
Henrik Strindberg, vars verk Tidsbågar uruppförs under konserten, kommer att finnas med på festivalen och håller under lördagen en föreläsning om sin musik i Kulturens Hus.

Sedan starten i januari 2007 har Norrbotten NEO utvecklat ett nära samarbete med både yngre och väletablerade tonsättare och de bygger sin repertoar bland annat genom att kontinuerligt lägga ut nybeställningar. Ensemblen framträder frekvent på festivaler såväl i Sverige som utomlands och strävar efter att presentera vår samtidsmusik på ett inbjudande sätt för såväl vana som ovana lyssnare.

Robert Ek – klarinetter; Sara Hammarström – flöjter; Daniel Saur– slagverk; Mårten Landström – piano; Mari Poll – violin; David Gammelgård – cello; Kim Hellgren – viola
Norrbotten NEO_foto_Maria Fäldt

Foto: Maria Fäldt

 

Konsertprogram:

Clint Needham (f.1981) Viola music 9’ Skriven för Kim Hellgren

vla

Henrik Strindberg (f.1954) Tidsbågar (2010) Uruppförande   13’

vl, vib, pf

George Crumb (f.1929) Eleven Echoes of Autumn (1966) 18’

afl, kl, pf, vl

PAUS

Salvatore Sciarrino (f.1947) Codex Purpureus (1983)   12’

vl, vla, vc

Kaija Saariaho (f.1952) Pianotrio (2014) Sverigepremiär 15’   pf, vl, vc

Sambeställning av Bowdoin Music Festival ,The Library of Congress,Britten Sinfonia och Norrbotten NEO

http://www.norrbottenneo.com/

 

21:15  Ullén De Heney Duo feat: Mariam Wallentin (Lilla Salen)

Sedan 2008 har pianisten Lisa Ullén och basisten Nina de Heney ett duoprojekt som med sin säregna klang och sitt mångfacetterade musikaliska spektrum profilerat sig som en av de mest spännande akterna på den svenska improvisationsmusikscenen; 2011 utökades duon till en kraftfull trio genom tillskottet av den karismatiska sångerskan och slagverkaren Mariam Wallentin (Wildbirds & Peacedrums, Mariam the believer m.m) som med sin dynamiska röstbehandling lägger ännu en dimension till det ögonblickliga skapandet. Ibland explosivt, ibland stramt och utmejslat, ständigt vibrerande. Missa inte detta!

Nina de Heney – kontrabas; Mariam Wallentin- röst, slagverk; Lisa Ullén- piano

http://vimeo.com/30895159
http://lisaullen.com/?page_id=2


ullen_deheney_wallentin_foto_kjell_oscarsson

Foto: Kjell Oscarsson


Lördag 20 september

Kulturens Hus:

Stora Salen:

11:00-13:45 Huskören möter Karin Rehnqvist. Vokal workshop under ledning av Monica Åslund och Karin Rehnqvist.

Huskören är kören för alla! Ingen körvana behövs! Högt i tak, lättåtkomligt och fullt av musik! Glatt, allvarligt, svängigt och starkt! Lördag 21 september blir Huskören en del av Klusterfestivalen! Vi erbjuds att spänna bågen och sjunga tillsammans med Karin Rehnkvist – en av Sveriges mest kända nutida kompositörer och en härlig, orädd och fantastisk musikmänniska som sprider glädje och lust omkring sig. Kom och pröva! (Fri entré)

/Monica Åslund (körledare, inspiratör och musikmakare)

Huskören


14:00-15:00 Gong-meditation med Marlene Furbeck.

Det finns gongmästare som ägnat många år till att öka kunskapen och erfarenheten av gong. Marlene Furbeck har spelat gong i 2 år och använder den i yogaklasserna för meditation och avslappning. Marlenes ledord – balans, våga, glädje, tillsammans, dröm , att mötas. Ljudet av gong ger en djup avslappning. Du släpper alla tankar. Gongens vibration beskrivs som universums urljud. Låt dig svepas iväg av gongens vibrationer till djup vila och avslappning, ett tillstånd där du hämtar kraft! Kropp och själ i harmoni.

Upplevelsen och känslorna av gongens ljudvibration är individuell och kan variera under sessionen. Det är vanligt att uppleva allmänt obehag till en början, innan djupare avslappning sker.
(Fri entré)

http://www.luleayogacentrum.se/hem

SONY DSC

 

Olga Bardh-rummet:

15:00-16:00 Rytm och sound, föreläsning med tonsättaren Henrik Strindberg.

Rytm och sound, så har Henrik Strindberg formulerat sitt konstnärliga program. Henrik Strindberg har komponerat för internationella ensembler och för flera av Sveriges finaste solister, ensembler och orkestrar. Många verk är utgivna på cd och spelas internationellt. Strindberg belönades med det stora Christ Johnson-priset 2007 för orkesterverket Neptuni åkrar, Rosenberg-priset 2008 samt en delad Grammis 2010 för Tidslinje.

Henrik Strindberg debuterade i instrumentalgruppen Ragnarök som förknippas med 70-talets progressiva musikrörelse. Ragnarök har återförenats och spelar någon gång varje år. 2011 gjorde Ragnarök en Japan-turné.

1980-87 studerade Henrik Strindberg komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, 1985 gick han en sommarkurs för Iannis Xenakis och tio år senare gick han ”Stage d’informatique musicale” på Ircam i Paris.

Henrik Strindberg undervisar i komposition på Gotlands Tonsättarskola och är medlem av Kungliga Musikaliska Akademiens styrelse. Han är även en av initiativtagarna till festivalen Sound of Stockholm.
(Fri entré)

http://www.henrikstrindberg.se/

Henrik_Strindberg_foto_Filip_Melo

 

Foto: Filip Melo

Lilla Salen:

19:00 Ensemble Makadam & Ann Rosén

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck. Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma ut i
improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

På konserten framför ensemblen verket DYS III, ett samarbete med Ann Rosén (Syntjuntan) som använder en metod att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer kopplade till datorprogrammet Max/MSP. Genom rörelser som sträcker och släpper spänningen i materialet styr musikerna ljudfiler och processer som Ann samtidigt arbetar med i programmet. Verket uruppfördes våren 2014 och konserten inleds med en avdelning där ensemblen klipper och klistrar i verk av Franz Schubert och hamnar i ett ”Schubert-bad”.

Sara Sjödahl -piano, dragspel; Anna Lindal –violin; Elsbeth Bergh –viola; Kristina Lindgård- cello; Ann Rosén- elektronik

http://makadam.info/home_sv/
http://www.reverbnation.com/ensemblemakadam
http://www.annrosen.se/

Ensemble Makadam och Ann Rosen_foto Misha Pedan

Foto: MishaPedan

20:30 Anna Petrini & Fabrice Jünger

Anna Petrini och Fabrice Jünger har under några år framfört en repertoar med nyskriven musik för flöjter och blockflöjter av olika slag. Under denna konsert framför de fyra verk. Pierre Jodlowskis Hyperspeed Disconnected Motions är ett raffinerat flerstämmigt stycke för tvärflöjt/kontrabastvärflöjt, kontrabasblockflöjt och video. Det blir även soloverk av Malin Bång och Salvatore Sciarrino, samt ytterligare en duo, av Jesper Nordin.
De komponerade verken ramas in av improvisationer som utgör mellanspel. En unik konsert med kontrabasflöjten och kontrabasblockflöjten som botten i spännande instrumentkombinationer.

Anna Petrini och Fabrice Jünger: flöjter och blockflöjter av olika storlekar + video 

http://www.annapetrini.com/
http://www.fabricejunger.info/
https://www.youtube.com/watch?v=pVD1HdQpbcw

anna petrini fabrice junger
22:00 Ritter Sport

Klusterfestivalen avslutas med en dynamisk konsert med Ritter Sport, en nystartad duo bestående av två tonsättare och musiker som specialiserat sig på elektroakustisk musik och andra former av elektronisk musik. Bägge har studerat elektroakustisk komposition vid Kungl. Musikhögskolan och har lång erfarenhet inom olika musikaliska områden – Mattias Petersson med en bakgrund som konsertpianist och Marcus Wrangö med ett förflutet som elektronicamusiker och technofestarrangör.

Med projektet Ritter Sport arbetar de i gränslandet mellan traditionell elektroakustisk musik och den elektroniska dansmusiken. Det här är musik som kan spelas såväl för sittande som för stående publik -en blandning av element från genrer som IDM, akusmatisk musik, ambient, clicks’n’cuts, nutida konstmusik och techno stöpta i ny form i ett intensivt liveframträdande. En nästan akademisk, komplex technomusik i polyrytmisk tappning som nästan, men bara nästan, går att dansa till…

Mattias Petersson, Marcus Wrangö – live-elektronik

http://www.mattiaspetersson.com
http://www.wrango.se/
https://soundcloud.com/rttrsprt

 

Mattias Petersson_foto Marcus Wrangö

Foto: Marcus Wrangö

 

Marcus Wrangö

 

Bli medlem i Kluster!

Kluster är en förening och scen för nutida konstmusik, för närvarande den enda i sitt slag i Norrbotten. Kluster vill bidra till en kraftfull förnyelse av konstmusiklivet i hela länet genom ett på samma gång nyfiket, öppet och kvalitetsmedvetet arbete med bland annat konserter, workshops, medverkan i olika festivaler samt arrangerandet av en egen festival.

Medlemskap i Kluster kostar 200 kr och gäller på livstid. Som medlem får du rabatterade priser på våra arrangemang samt naturligtvis en möjlighet att själv vara med och påverka programinnehållet. Medlemskap kan lösas på våra arrangemang eller genom att du sätter in medlemsavgiften på vårt bankgiro.

Läs mer på:
http://www.kluster.nu

OBS! Väljer du att lösa medlemskap när du köper biljett till

Klusterfestivalen kostar det endast 100 kr!


Klusterfestival 2014
arrangeras av föreningen Kluster.


Varmt tack till våra samarbetspartners och bidragsgivare – Norrbottensmusiken, Norrbottens läns landsting, Luleå Kommun, Luleå Tekniska Universitet, Norrbotten NEO, Statens Kulturråd, Kulturens Hus, Luleå Yogacentrum, Svenska Kyrkan och RANK.

Grafisk formgivning: Anna Grape www.annagrape.se

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s