14 oktober: Terry Riley (US) , Gyan Riley (US) & The Gothenburg Combo (SE)

Terry Riley

Kulturens hus får celebert besök, då den stora förgrundsgestalten inom den musikaliska minimalismen, amerikanen Terry Riley, tillsammans med sin son Gyan Riley och den framstående svenska gitarrduon The Gothenburg Combo gästar Luleå för en i ordets rätta bemärkelse exklusiv konsert.

Det är bara några få personer som kan hävda att de förändrat musikhistorien. Terry Riley är en av dem. Han finns där i samma gäng som Stravinsky och Miles Davis och några till. Det som gör honom så märkvärdig är att han är upphovspersonen till den musikaliska minimalismen. Terry Rileys stycke In C markerade startpunkten för minimalismen och förra året var det 50 år sen han skrev det banbrytande verket.
I år fyller Riley själv 80 år och firar det bland annat med att komma till Sverige i oktober för två konserter, en på Uppsala Internationella Gitarrfestival och en på Kulturens hus i Luleå. Med sig har han sonen Gyan Riley, en av världens mest framstående gitarrister med inriktning på ny musik, som kommer att spela ett helt nytt stycke av Terry Riley. På programmet finns också det berömda In C som består av 53 olika melodifragment som upprepas och lagras på varandra till en suggestiv, men ständigt varierande klangkropp. Vid konserten kommer Gyan och Terry Riley att framträda både solo och som duo, samt tillsammans med The Gothenburg Combo, en svensk gitarrduo i absolut världsklass. Förutom att spela tillsammans med Riley kommer duon, bestående av David Hansson och Thomas Hansy, även framföra musik från sitt kritikerrosade album Guitarscapes, samt ytterligare ny och gammal musik signerad Terry Riley.

gyan riley Gothenburg_Combo_05

Konserten i Kulturens hus stora sal  14 oktober blir ett unikt tillfälle att få höra den minimalistiska förebilden och förgrundsgestalten live. Terry Riley är en ikon och inspirationskälla för framstående musiker världen över. I Amerika finns namn som Philip Glass, Steve Reich och John Adams, i Europa Michael Nyman, Gavin Bryars, Arvo Pärt och många fler. Minimalismen har i sig haft enorm betydelse för pop/rock-scenen. Terry Riley har själv samarbetat med musiker som John Cale, en av grundarna av den legendariska rockgruppen Velvet Underground. Riley har även ett långt samarbete med den framstående Kronoskvartetten, vilket resulterat i tretton stråkkvartetter.

Länkar:

Terry Riley:

http://terryriley.net/

Gyan Riley:

http://gyanriley.com/

Gothenburg Combo:

http://www.gbgcombo.com/

Onsdag 14 oktober kl 19:00
Kulturens Hus, Stora Salen

http://www.kulturenshus.com/evenemang/terry-riley-us-gyan-riley-us-the-gothenburg-combo/

Entré: 350 kr
Biljetter: Kulturens Hus 0920-455900, Ticnet:
http://www.ticnet.se/event/terry-riley-biljetter/381143

Arr: Kulturens Hus och Norrbottensmusiken i samarbete med Kluster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s