9 februari: KLUSTER och NORRBOTTENSMUSIKEN presenterar: Norrbotten NEO – Schnee

E-kort_Norrbottensmusiken_Schnee

Kära vänner!

Under ledning av dirigenten Christian Karlsen går Norrbotten NEO i närkamp med musik av två starka musikpersonligheter: Oliver Knussen och Hans Abrahamsen. De är födda samma år, men där slutar nog också likheterna. Under första delen av konserten kastas vi in i Knussens värld av virvlande virtuoseri, humor och svärta i klangskön förening.

Och vad har hänt med Ofelia? Oliver Knussens tidiga verk Ophelia Dances (Op. 13) försöker genom musiken besvara frågan om varför Ofelia dansar. Ofelia är dubbelt drabbad av hjärtesorg, men reagerar med att dansa, sjunga gamla visstumpar och verka allmänt förvirrad. I Shakespeares pjäs Hamlet beskrivs Ofelias tillstånd som omedvetet och närmast naivt. Shakespeare beskriver henne som oförmögen att förstå sin egen olycka. Till slut faller hon – ännu sjungande – i vattnet och sjunker långsamt mot sin död. Knussens skimrande och klangligt gnistrande verk beskriver inledningsvis det förvirrade och skrämmande ystra tillstånd som Ofelia kan tänkas ha befunnit sig i, men också en process där gränsen mellan skratt och gråt korsas. De gamla ”visstumpar” som Knussen använt sig av, utgörs av Schumanns Carnaval och två äldre verk av Debussy: La boîte à joujoux och Gigues.

Stycket är ett fascinerande exempel på Knussens instrumentationskonst och förmåga att få enskilda soloinstrument att bära ett dramatiskt händelseförlopp.

Om Hums and songs of Winnie the Pooh berättar Knussen själv att verket är tänkt som en ”serie bleknade fotografier och speglingar av vad en motvillig vuxen minns av boken om Nalle Puh – och vad den betydde för honom som barn.” Den uppmärksammade israeliska sopranen Keren Motseri sjunger solopartiet i stycket som är ett dramaturgiskt fyrverkeri – närmast en opera i miniatyr.

Efter första konserthalvans emotionella berg-och-dalbana landar vi mjukt i snön. Om verket Schnee – denna konserts titelverk – har bland annat skrivits att det ”försätter lyssnaren i ett tillstånd där varje klingande detalj kan omfattas utan risk för att tappas bort.” Detta Hans Abrahamsens timslånga portalverk tar med lyssnaren på en snömättad resa under vilken snöns många olika aspekter belyses i musikalisk form. Trots det till synes vintriga temat är verket ett enastående exempel på motsatsen till kyla: snarare vaggas lyssnaren in i en mycket speciell närvaro och ett eftertänksamt ”flow” som öppnar allt annat än kylslagna rum.

Varmt välkomna!

 

MEDVERKANDE:

Christian Karlsen – dirigent; Keren Motseri – sopran; Sara Hammarström – flöjter; Robert Ek – klarinetter; Daniel Saur – slagverk; Kim Hellgren – viola; Brusk Zanganeh – violin; Elemér Lavotha – cello; Mårten Landström – piano, celesta; Johan Ullén – piano; Pelin Lius – oboe, engelskt horn; Sören Hermansson – valthorn

Norrbotten NEO_foto_Maria Fäldt

PROGRAM:

Oliver Knussen (f.1952)     Ophelia Dances (1975)     8’
fl, eh, kl, hrn, pf, cel, vl, va,vc

Oliver Knussen (f.1952)     Hums and songs of Winnie-the-Pooh (1970/83) 13’
sop, fl, eh, kl, slv, vc

PAUS

Hans Abrahamsen (f.1952)     Schnee (2006-08) 60’
fl, kl, ob, slv, 2 pf, vl, va, vc

 

Tisdag 9 februari kl 19:00
Stora salen, Kulturens Hus
https://www.facebook.com/norrbottenneo
http://www.kulturenshus.com/evenemang/norrbotten-neo-schnee/

Entré: 150 kr (ord), 100 kr (medlem Kluster/studerande/ungdom t om 20 år).
Biljetter: Kulturens Hus, 0920-455900, Ticnet: http://www.ticnet.se/event/norrbotten-neo-schnee-biljetter/418611

Arr: Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken

                      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s