1 februari: KLUSTER och NORRBOTTENSMUSIKEN presenterar – Norrbotten NEO – Air-Spiral-Light

SONY DSC

Kära vänner!

Kluster är mycket stolta över att tillsammans med Norrbottensmusiken kunna presentera det magnifika konsertprogrammet Air-Spiral-Light med Norrbotten NEO, centrerat kring verket med samma namn av Benjamin Staern, en av landets mest spelade och uppskattade tonsättare.  I allt han gör finns en stark och påtaglig klangkänsla. Det gäller alldeles särskilt Air-Spiral-Light, som i november 2017 tilldelades Musikförläggarnas pris. I detta konsertprogram får vi också höra ett uruppförande av kanadensiske Justin Christensen, isländska Anna Thorvaldsdottirs omtyckta verk och en klassiker av Hans Abrahamsen.

I juryns motivering kan man läsa ”verket blandar skira och fartfyllda partier och med sin klangrika instrumenteringskonst målar upp flera färger”. En komposition som även faller en viss dirigent på läppen.

– Det är så vackert! Det börjar med klangerna från vinglas som tillsammans med gitarren skapar en närmast stratosfärisk känsla. Musik som svänger med sologitarr, piano, vibrafon och afrikanska djembe-trummor, säger dirigenten Christian Karlsen som samarbetat med Benjamin Staern sedan de båda var i ungdomsåren.

Benjamin Staern har den unika förmågan att associera toner och klanger med färger och nyanser – synestesi – som har stor betydelse för hans musik. Kanske i synnerhet just i Air-Spiral-Light, ett stycke som bygger vidare på det stora multimediaverket Saiyah som han skrev för kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Som titeln antyder handlar det om luft, rörelser och ljus, men också om gitarrens stora uttrycksmöjligheter. Jacob Kellermann är en av våra mest framstående unga gitarrister och även initiativtagare till New European Ensemble. I Air-Spiral-Light lyfter han fram gitarrens hela potential och visar prov på allt från högenergiska urladdningar till känsligt prövande flageoletter. Dessutom spel med hjälp av ett snapsglas.

– Jag och Jacob gick i gymnasiet ihop. Sedan dess har vi jobbat ihop i över tio år, berättar Karlsen. Med Benjamin är vi tre personer som känt varandra mycket länge och gjort en lång rad projekt ihop, just därför blev också Air-Spiral-Light så bra! Under tillkomsten skickade Benjamin partitur till oss och sedan förde vi en konstruktiv dialog, säger Christian Karlsen, som också kommer att leda Norrbotten NEO i musik av flera andra tonsättare, bland annat får vi höra musik av Vancouverfödda men i Danmark verksamma Justin Christensen. I sin musik bygger han gärna upp intrikata melodiska mönster som han utvecklar och utforskar med ytterst raffinerade klanger och kraftfull uttrycksverkan som följd.

I wish that there was something there har jag skrivit för Norrbotten NEO. Jag beskriver verket ungefär så här: Tidigt på morgonen, när dimman är som tätast, kan man plötsligt se figurer, som en form av synvilla. Eller finns det något verkligt med dem? De verkar inte bry sig. De närmar sig på sitt eget sätt, böljande och struttande, lika ofta försvinner deras existens, lika ofta dyker den upp igen …

Dessutom musik av den uppmärksammade isländska tonsättaren Anna Thorvaldsdottir. Hon vann Nordiska rådets musikpris 2012 och hämtar ofta sina klangfärger från den elektroniska musiken och från naturljuden i den nordiska folkmusiken. Hennes verk (lugn) har beskrivits ”som att se en blomma växa och till sist blomstra i all sin prakt” av New York Classical Review.

Programmet presenterar också ett verk av Hans Abrahamsen. Vi får höra hans Winternacht från 1978 vars titel togs från en dikt av expressionistiske poeten Georg Trakl som verkade i Österrike-Ungern.

Varmt väkomna!


MEDVERKANDE:

Norrbotten NEO samt Jacob Kellermann – gitarr.
Dirigent: Christian Karlsen

PROGRAM:

Benjamin Staern (f.1978) : Air-Spiral-Light (2014-16) 30’
Justin Christensen (f.1975): I wish that there was something there (uruppförande) (2018) 13’
Anna Thorvaldsdottir (f.1977):  (2013) 11’
Hans Abrahamsen (f.1952): Winternacht (1978) 13’

Torsdag 1 februari kl 19:00
Konsthallen, Kulturens Hus

Entré: 235 kr (ord), 100 kr (ungdom t om 25 år), 180 kr (medlem Kluster).
Biljetter: Kulturens Hus, 0920-455900, Ticketmaster: https://www.ticketmaster.se/event/491101

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/

Arr: Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken

Mer info:

http://www.kulturenshus.com/evenemang/air-spiral-light/

http://norrbottensmusiken.se/ensembler/norrbotten-neo/produktioner/2018/air-spiral-light/

https://www.facebook.com/norrbottenneo/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s