15 mars: Norrbotten NEO – New Sweden 2018

15marsNEO

Kära vänner!

Kluster är mycket glada och stolta över att tillsammans med Norrbottensmusiken kunna presentera konsertprogrammet New Sweden 2018 med Norrbotten NEO.

Norrbotten NEO, som ju blivit litet av Klusters ”husband”, är ett av de allra bästa exemplen på hur starkt och levande intresset är för nyskriven musik. Sedan starten 2007 är de också starkt drivande i utvecklingen av den samtida musiken och tillhör de ensembler som beställer flest nya verk av svenska tonsättare, verk som representerar en oerhört stor rikedom på uttryck.

Under rubriken New Sweden 2018 undersöker NEO strömningarna bland de svenska tonsättarna just nu. Något som får ett alldeles särskilt perspektiv 2018 eftersom det sammanfaller med Föreningen Svenska Tonsättares 100-årsjubileum. Till de tonsättare som inför New Sweden 2018 fått ta emot beställningar från Norrbotten NEO hör bland annat Mirjam Tally, född i Estland med sedan många år verksam i Sverige, och albanskfödde Andreas Zhibaj.

– För mig har musiken ett budskap, inte politiskt, det har snarare någonting med människan, jorden, samhället och samtiden att göra. Mitt uppdrag är att hjälpa människor att lyssna och komma i kontakt med någon sorts spirituell dimension, säger Andreas Zhibaj. Hans nya stycke för ensemble och solocello är en fortsättning på den konsert för orkester och viola som uruppfördes av Eriikka Nylund på viola och Radiosymfonikerna under ledning av Ben Gernon. Verket togs ut till Europeiska Radiounionens tävling Rostrum och har spelats i 29 länder på fyra kontinenter.

Ytterligare en tonsättare som fått ta emot en ny beställning är Catharina Backman. Hon har starkt fokus på musikdramatiska verk och arbetar ofta med sceniska uttryck i sin musik. Hon är också medlem i gruppen Katzen Kapell och har bland annat komponerat för Malmöoperan/ Operaverkstan och Kungliga Operan.

dsc_8163

Konserten rymmer också ett verk av Åke Parmerud, en av Sveriges mest kända och hyllade tonsättare inom elektroakustisk musik. Parmeruds musik har rönt stor uppskattning i Europa och han har bland annat prisbelönats vid elektronmusiktävlingar i Bourges, Frankrike.

Parmerud

Varmt välkomna!

Dirigent: B Tommy Andersson

Program:
Åke Parmerud: Zeit aus Zeit
Mirjam Tally: The Turn (uruppförande) *
Catharina Backman: Till Hilda (uruppförande) *
Andreas Zhibaj: Turdus Merola (uruppförande) **

* Sambeställning med Studio Acusticum
** Beställningsverk av Norrbotten NEO

Torsdag 15 mars kl 19:00
Konsthallen, Kulturens Hus

Entré: 235 kr (ord), 100 kr (ungdom t om 25 år), 185 kr (medlem Kluster).
Biljetter: Kulturens Hus, 0920-455900, Ticketmaster: https://www.ticketmaster.se/event/new-sweden-2018-biljetter/491285

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/

Arr: Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken

Länkar:

Evenemanget på Kulturens Hus’ hemsida

Norrbotten NEO på Facebook

”Violinesque” (2016) av Andreas Zhibaj på Youtube

Presentation av Mirjam Tally på Youtube

Catharina Backman ”Kinderlied V” framförd av Stockholms Saxofonkvartett i Sofia kyrka

Åke Parmeruds hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s