23 oktober – Norrbotten NEO: Eight songs for a mad king

eight songs affisch

Kära vänner!

Missa inte när Norrbotten NEO och fantastiske barytonsångaren Olle Persson tar sig an Peter Maxwell Davies´ fascinerande verk ”Eight songs for a mad king”, om den galne kung George III av England som var besatt av att lära sina burfåglar att sjunga åtta melodier som fanns i hans speldosa. I rollen som den galne kungen rosslar, fräser och tjuter Olle Persson i vanmäktiga försök att lära de domherrar han håller som fångna att sjunga. Hisnande virtuosa partier blandas med absurd komik i en uttrycksfull musikdramatisk gestaltning av kungens kaotiska inre. Under konserten framförs även verk av de uppmärksammade tonsättarna Helen Grime, Rebecca Saunders och Jonathan Harvey.

 

Program:

Rebecca Saunders (f.1967): The under-side of green (1994) vl, cl, p (9’)
Jonathan Harvey (1939-2012): The Riot (1993) fl, cl, p (9’)
Helen Grime (f.1981): The Brook Sings Loud (2008) vl, vc, p (16’)
Peter Maxwell Davies (1934-2016): Eight Songs for a Mad King (1969) v, fl, cl, vl, vc, p, perc (30’)

Tisdag 23 oktober kl 19:00
Lilla salen, Kulturens Hus

Entré: 235 kr (ord), 100 kr (ungdom t om 25 år), 185 kr (medlem Kluster).
Biljetter: Kulturens Hus, 0920-455900, Ticketmaster:
https://www.ticketmaster.se/event/518401

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/

Arr: Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken

 

Om Kung George III:
Kung George III levde åren 1738 till 1820 och var en engelsk monark som gick i nattskjorta, skrek och pratade och försökte lära domherrarna som han höll i bur att sjunga. Han ville att de skulle lära sig åtta melodier som fanns i hans mekaniska speldosa. Det är bakgrunden och inspirationen till Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King – Åtta sånger till en galen kung.

Om musikernas roller i Eight Songs for a mad King:
Violinisten och flöjtisten är kungens fångar och de ska spela inuti stora burar, medan slagverkaren är kungens väktare som håller kungen inom musikens känsliga galenskap. Alla musiker är dessutom återspeglingar av kungens kaotiska inre. Maxwell Davies citerar och parodierar också musik av Händel som den galne kung Georg träffade vid flera konserter i London.

Om Peter Maxwell Davies:
Peter Maxwell Davies (1934-2016) har gjort enormt avtryck med sina banbrytande sceniska verk, som operan Taverner, kammaroperan The Lighthouse och det skruvade monodramat Miss Donnithornes maggot. Davies adlades 1987 och har mottagit en rad av Storbritanniens finaste utmärkelser, bland annat utsågs han till Master of the Queen’s Music 2004 och erhöll han 2014 Order of Companions of Honour.

Länkar:
Intervju med Olle Persson om ”Eight songs for a mad king”:
http://norrbottensmusiken.se/ensembler/norrbotten-neo/produktioner/2018/eight-songs-for-a-mad-king/

Eventet på Kulturens Hus’ hemsida:
http://www.kulturenshus.com/evenemang/norrbotten-neo-eight-songs-for-a-mad-king/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s