6 december: Kluster på Lillan – Familjen Malmfeldt

Malmfeldtaffisch_6 dec_Lillan_Kluster

”Nu ska jag berätta en saga. En släktsaga och en sannsaga. Den utspelas norr om polcirkeln, högt uppe på landets hjässa, i trakter där samerna sen urminnes tider låtit sina renar beta. På denna glest befolkade landyta, motsvarande nästan fyra gånger Skånes, skulle tre samhällen uppstå. Jag väljer att tänka på dem som tre syskon, i detta fall tre bröder, i en familj som vi kan kalla Malmfeldt.”

Så börjar Anders Lundkvists föreställning ”Familjen Malmfeldt”, en blandning av poetisk saga och historiskt reportage där gruvorterna i malmfälten – Kiruna, Malmberget och Gällivare – och deras historia, nutid och framtid gestaltas i text, bild och musik.

En berättelse om ruffiga kåkstäder och spektakulära arkitektoniska satsningar, blomstrande konst- och musiksällskap och vykortskompatibla lättbetongklossar, om en på sin tid mycket omtalad gruvstrejk och de länge mindre omtalade koloniala attityderna gentemot den samiska ursprungsbefolkningen, och om den enorma, just nu pågående, förändringsprocess som med en eufemistisk term kallas Samhällsomvandlingen. Om färgstarka gestalter som stadsfadern Hjalmar Lundbohm och hans försmådda guddotter Kiruna Söderberg, den kvinnliga fotopionjären Lea Wikström, den judiske klädhandlaren Enoch Finkelstein och det vildsinta tonsättarsnillet Bo Nilsson. Och om den nordliga skattkista som är själva förutsättningen för dessa platsers existens, och vars lock försiktigt öppnades redan 1642 då bonden Lars Larsson från Junosuando gjorde en märklig upptäckt vid en ekorrjakt…

al_bild

Anders Lundkvist är journalist och kulturarrangör, född 1971 i Umeå och bosatt i Norrbotten sedan 2009. Han är sekreterare i Kluster sedan starten 2011. Texten om Familjen Malmfeldt har tidigare publicerats i nr 2-4 2018 av tidningen Kulturvinkeln som är en del av projektet Välja vinkel.
http://www.kulturvinkeln.se

Varmt välkomna!

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 11 oktober kl 19:00
Entré: 100 kr (ordinarie), 60 kr (medlem Kluster). OBS! Kontant betalning eller SWISH 1235444187 (märk insättningen ”Lillan 11 oktober”)

Arr: Kluster med stöd från Region Norrbotten

Detta är Klusters sista Lillan-arrangemang för detta år. Väl mött till våren!
Kika in på vår Instagram (sök på kulturforeningen_kluster) för att se bilder från tidigare Klusterarrangemang på Lillan och från festivalen Resonans med mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s