5 februari: Norrbotten NEO – New Europe

image002

Kära vänner!

Kluster inleder vårsäsongen med att tillsammans med Norrbottensmusiken presentera en konsert med länets toppensemble inom den nutida musiken – Norrbotten NEO! Ständigt med lyssnarradarn riktad mot omvärlden undersöker de oförtrutet vad som rör sig inom den nya musiken, och under rubriken New Europe presenterar NEO en rad av kontinentens just nu intressantaste tonsättare och verk.

Här bjuds på ett uruppförande av finske Sebastian Hillis Butterfly curve, där den matematiskt hårda, logiska kurvan möter en sinnligt romantisk fjärilsvinge. Från Italien kommer Clara Iannotta, som i D’aprés inspirerats av klockspelet i katedralen i Freiburg. Spanske José María Sánchez-Verdú hämtar i Quasid 3 sin inspiration från arkitekturen och det rumsliga och franska Édith Canat de Chizy har skapat sitt verk Pluie, vapeur, vitesse utifrån en målning av en personlig favorit, William Turner.

Konserten dirigeras av Aaron Holloway-Nahum som till vardags leder brittiska Riot Ensemble.

Just nu kan du göra en superbra affär! Om du bokar alla Klusters fem Norrbotten NEO-konserter för i år (fyra i vår och en i höst) får du en konsert gratis! För mer information, kontakta biljettkassan på Kulturens Hus, 0920-45 59 00
Kultur gör dig friskare! Boka musikaliskt friskvård NU!

sc3a4ljskylt_norrbottenneo_kluster

Varmt väkomna!

norrbotten_neo_foto_gustaf_waesterberg_01

Program:

Clara Iannotta (f.1983): D’après (2012) 8’
fl, cl, perc, vln, vlc

José María Sánchez-Verdú (f.1968): Quasid 3 (2001) 9’
cl, vla, pno

Sebastian Hilli (f.1990): Butterfly curve (2019) 16’ *uruppförande
fl, cl, pno, perc, vln, vla, vlc

Édith Canat de Chizy (f.1950): Pluie, vapeur, vitesse (2007-2008) 10’
fl, cl, pno, vln, vla, vlc

Tisdag 5 februari kl 19:00
Lilla salen, Kulturens Hus

Entré: 250 kr (ordinarie), 100 kr (ungdom t om 25 år)
Biljetter: Kulturens Hus: 0920-455900, Ticketmaster:
https://www.ticketmaster.se/event/norrbotten-neo-new-europe-biljetter/537213

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.kulturenshus.com/om-oss/tillganglighet/

Arr: Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken, med stöd av Region Norrbotten, Luleå Kommun och Statens Kulturråd

Mer om tonsättarna och dirigenten:

sebastian-hilli

– Namnet ”Butterfly curve” fascinerade mig eftersom det kombinerar något väldigt matematiskt och rationellt, kurva, med något sensuellt och poetiskt, fjäril. Tanken att kombinera dessa två motpoler; något sårbart, lätt, varmt, poetiskt, sinnligt och fritt med något hårt, kallt, matematiskt, rationellt och strikt, är något jag utforskar i den här kompositionen, säger Sebastian Hilli, som genom International Rostrum of Composers fått uppdraget att skriva stycket Butterfly curve för Norrbotten NEO. I höstas tilldelades Hilli Gaudeamus Award 2018, men redan hans första komposition för orkester vann Toru Takemitsu Composition Award 2015.

clara-iannotta_01

Italienska tonsättaren Clara Iannottas D’après är den sista delen i en triptyk av stycken komponerade 2011–12, alla inspirerade av klockklangen från katedralen i Freiburg, där rytmisk repetition och komplexa klanger leder lyssnaren in mot sig själv. Upprepning, menar Clara Iannotta, ändrar inget annat än den individuella upplevelsen.

verdu

Spanske José María Sánchez-Verdú har istället influerats av arkitektur. Med små medel vidgar han musikens rumslighet och iscensätter ”ljudliga aktioner med en ljuvligt fri och dynamisk tajmning”, som Dagens Nyheter skrev i en recension av hans Quasid 3.

edith-new-directions

Franska Édith Canat de Chizy studerade arkeologi, konst och psykologi vid Sorbonne innan hon började vid Konservatoriet i Paris. Hennes verklista är omfattande med solokonserter för olika instrument, vokalmusik och kammarmusik, en del även med elektronik. Hon är mycket intresserad av relationen mellan bilder och musik och hennes Pluie, vapeur, vitesse är inspirerad av en målning av William Turner, Rain, steam and speed – the great western railway – som Canat de Chizy såg på en utställning på Musée d’Orsay i Paris.

aaron-holloway-nahum-new-directions-3

Dirigerar gör Aaron Holloway-Nahum, en av den nya musikens frontgestalter och ledare för engelska Riot Ensemble.

Länkar:

http://norrbottensmusiken.se/ensembler/norrbotten-neo/produktioner/2019/new-europe/
http://claraiannotta.com/

http://www.sanchez-verdu.com

http://www.sebastianhilli.com/

http://www.edithcanatdechizy.com/

Eventet på Facebook:
https://www.facebook.com/events/292064618132982/

Eventet på Kulturens Hus hemsida:
http://www.kulturenshus.com/evenemang/norrbotten-neo-new-europe/

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s