5 september: Kluster på Lillan – Ingvar Loco Nordin

012

Kära vänner!

Hösten är i antågande och det är återigen dags för Kluster att göra Lillan i Luleå till en konstmusikens inbjudande gräsrotsscen! Under sex torsdagar från september till december bjuder vi, för femte terminen i rad, in till lika mysigt intima som tanke- och häpnadsväckande kvällsarrangemang där den gemensamma nämnaren är viljan att lyfta fram de många kreativa talanger som (huvusakligen) uppehåller sig i det konstmusikaliska närområdet!

Först ut av dessa är poeten, ljudkonstnären, essäisten, programmakaren, fotografen med (mycket) mera Ingvar Loco Nordin, som numera på mer regelbunden basis befinner sig i Niemisel efter många år på sydligare vistelseort. Vik torsdagskvällen för en av klanger och ordanhopningar välfylld afton med denne mångfacetterade konstnär!

010

Programmet hittar ni här:

https://klusterpress.files.wordpress.com/2019/08/lillanprogram.pdf

Mer om Ingvar Loco Nordin:

Ingvar Loco Nordin har levt ett antal parallella liv. Han kombinerade på 1990-talet sin roll som utredare och förhörsledare vid Polisen i Sörmland med frilansjobbet som programmakare och redaktör på Sveriges Radios P2, och på 1970-talet, under en landsvägscykling från New York mot San Francisco gifte han sig i Dallas, Texas och utverkade en ständigt förlängd tjänstledighet från Oxelösunds Järnverk för att kunna arbeta på Texas Highway Department. Han begynte sitt ljudkonstkomponerande på 1980-talet med att spela in tvättmaskinens pulserande och skvalpande i källaren på en gammal kassettbandare, och blev samtidigt inspirerad av Folke Rabes P2-serie Från hoppfullhet till vadå om den avantgardistiska musikens utveckling i USA, och ett legendariskt besök i Stockholm av de franska EAM-pionjärerna Bernard Parmegiani och François Bayle. Ingvar Loco Nordin har ”alltid” jobbat med text och ljud simultant, och upptäckten av ljudpoeter som Jaap Blonk, Bernard Heidsieck och Henri Chopin, liksom de svenska text-ljudlegendarerna Lars-Gunnar Bodin och Bengt Emil Johnson bekräftade hans text-ljudaktiviteter. 2001 – 2004 jobbade Ingvar hos Karlheinz Stockhausen under dennes sommarkurser i Kürten, som fotograf och skribent. 2010 mötte han sin nuvarande vildhustru vid fjället Nallo i Lappland, och har sedan dess sitt norra habitat på en gård i Niemisel, med en kvarvarande retreatlägenhet i Nyköping. I Niemisel har han sedan 2016 skrivit fem omfattande diktsamlingar, men han föredrar benämningen ordanhopningar. Liksom begreppet ljudkonst ger större frihet än beteckningen musik, befriar termen ordanhopning diktandet från traditionella antaganden och förväntningar, såväl för ordanhoparen som för lyssnaren / läsaren. Under kvällens session blandar Ingvar ljudkonst och ordanhopningar.

006

Presentation av Ingvar Loco Nordin på Nordiska musikdagars blogg 2007

Hemsida

Soundings

Bandcamp

Soundcloud

Poeter.se

Varmt välkomna!

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 5 september kl 19:00
Entré: 100 kr (ordinarie), 60 kr (medlem Kluster). OBS! Kontant betalning eller SWISH 1235444187 (märk insättningen ”Lillan 5 september”)

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.lillanlulea.se/tillganglighet/

Arr: Kluster, med stöd från Region Norrbotten och Luleå Kommun

Övriga Lillan-arrangemang hösten 2019: 3 oktober, 24 oktober, 31 oktober, 7 november, 5 december. Mer info om dessa arrangemang inom kort!

Kika in på vår Instagram (sök på kulturforeningen_kluster) för att se bilder från tidigare Klusterarrangemang på Lillan och från framträdandet med Ensemble GAHLMM med mera!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s