31 oktober: Kluster på Lillan – JOCHANAN

JOCHANAN LILLAN AFFISCH

Kära vänner!

Varmt välkomna till ännu ett Kluster-arrangemang på Lillan, denna gång med fantastiska JOCHANAN!

JOCHANAN är en gestalt som rör sig i skärselden mellan elektronik och magi, mellan mystik och teknologi, mellan maskin och människa. Genom sin ljudkonst utforskar han de osynliga världar som kan uppenbaras med teknikens och instrumentens dolda egenskaper. I rituella miljöer söker JOCHANAN framkalla röster från resonerande objekt, krypterad kod och kortslutna kretsar som annars förblir tysta. Likt en esoterisk magiker åkallar JOCHANAN ljudvärldens andar för att låta de besätta rummet i svängning… ”

AE453D5F-46D6-4682-86BA-9F099A43F2C0

HANS JONSÄLL – INVOCATION II (2019)

Den andra delen av kompositören och ljudkonstnären Hans Jonsälls verk INVOCATIONS för slagverk och elektronik kretsar kring dynamiken mellan stilla och svängande objekt, mellan döda och levande ting och transformationen däremellan. Stycket centreras kring cymbaler och gongar och dessa instruments förmåga att sjunga, tala och skrika i språk från andra dimensioner.

IMG_9574

 

Iklädd rollen som JOCHANAN framför Hans Jonsäll på torsdag INVOCATIONS II på Lillan i Luleå.

 

 

Länkar

Soundcloud: https://soundcloud.com/joncellproductions

Facebook: https://www.facebook.com/joncellproductions/

 

 

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 31 oktober kl 19:00
Entré: 100 kr (ordinarie), 60 kr (medlem Kluster). OBS! Kontant betalning eller SWISH 1235444187 (märk insättningen ”Lillan 31 oktober”)

Tillgänglighet i lokalen:
http://www.lillanlulea.se/tillganglighet/

Arr: Kluster, med stöd från Region Norrbotten och Luleå Kommun

Övriga Kluster-arrangemang hösten 2019:

7 november: Kluster på Lillan – Vanessa Massera

VM-27-1024x683

Konsert med den i Sverige bosatta kanadensiska tonsättaren, forskaren och mediaartisten Vanessa Massera, som framför och presenterar några av sina elektroakustiska verk. I anslutning till konserten på Lillan i Luleå 7 november håller hon även en föreläsning på LTU/Musikhögskolan i Piteå 6 november samt ett artist talk på Kaleido i Piteå 8 november.

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 7 november kl 19:00
Entré: 100 kr (ordinarie), 60 kr (medlem Kluster)

https://www.vanessamassera.com/

18 november: Norrbotten NEO – In and around Berlin

norrbotten_neo_foto_gustaf_waesterberg_01

Det är ingen överdrift att påstå att Tyskland är en av världens mest betydande musiknationer, och relationen med Sverige har alltid var mycket stark, inte minst inom den nya musiken. Den här konserten med musik av tyska och svenska tonsättare med olika anknytningar till Berlin är en bekräftelse.

Program:

Carola Bauckholt: Treibstoff
Per Mårtensson: Herr Krenz
Marcus Fjellström: Klavierbuch #1
Enno Poppe: Gelöschte Lieder
Hanns Eisler: Vierzehn Arten den Regen zu beschreiben

Dirigent: Jonathan Stockhammer

Plats: Kulturens hus, Skeppsbrogatan 16
Tid: Måndag 18 november kl 19:00
Entré: 250 kr (ordinarie), 100 kr (ungdom t om 25 år)

Biljetter: https://www.ticketmaster.se/event/norrbotten-neo-in-and-around-berlin-biljetter/537247

28 november: Kluster på Lillan – Marcus Fjellström in memoriam

MarcusFjellstroem

Marcus Fjellström, som avled i sitt hem i Berlin i september 2017, knappt 38 år gammal, var en mångsidigt begåvad tonsättare och multimediakonstnär som verkade i gränslandet mellan modern klassisk musik, elektroakustisk musik och film/videokonst. Marcus Fjellström hade en stark anknytning till Norrbotten, då han var född i Luleå , studerade komposition vid Musikhögskolan i Piteå och skrev verk för Norrbotten NEO. I november 2015 uruppfördes Marcus Fjellströms första och enda opera, ”Boris Christ” av Piteå Kammaropera.

Våren 2018 arrangerade Kluster en retrospektiv visning av de filmer, eller audiovisuella verk, som utgjorde en viktig del av Marcus Fjellströms produktion, där Anders Lundkvist från Kluster guidade oss genom en stor och alltför tidigt bortgången konstnärs verk, där influenser från Franz Kafka, David Lynch, surrealistisk animation, Monty Python-aktig humor och mycket annat formar en skymningsaktigt suggestiv helhet. Med anledning av att Marcus Fjellström i november 2019 skulle fyllt 40 år arrangerar Kluster ännu ett hyllningsretrospektiv, denna gång med en visning av fantastiska operan ”Boris Christ” samt ett mindre urval filmer.

Trailer för ”Boris Christ”:

https://www.youtube.com/watch?v=8ELtO-sZu50

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 7 november kl 19:00
Fri entré!

5 december: Kluster på Lillan – Louise Magnusson

louisemagnusson

Louise Magnusson är en mångsidig musiker, tonsättare och ljudkonstnär, bördig från Piteå och sedan flera år bosatt och verksam i Göteborg, där hon bland annat arbetar med konceptuell notation för ensemble, elektroakustisk musik, noise och ljudkonst samt komponerar musik för dans, film, mode och teater. 5 december framträder Louise Magnusson på Lillan i Luleå och i anslutning till konserten föreläser hos på LTU/Musikhögskolan i Piteå 4 december samt håller ett artist talk på Kaleido i Piteå 6 december.

Plats: Lillan i Luleå, Skeppsbrogatan 16
Tid: Torsdag 5 december kl 19:00
Entré: 100 kr (ordinarie), 60 kr (medlem Kluster)

https://louisemagnusson.com/

Mer info om dessa arrangemang inom kort!

Kika in på vår Instagram (sök på kulturforeningen_kluster) för att se bilder från tidigare Klusterarrangemang på Lillan och från framträdandet med Ensemble GAHLMM med mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s