Norrbotten Improvisers´Orchestra (NIO)

Norrbotten Improvisers´ Orchestra (NIO) är ett löst sammansatt improvisationsstorband som vuxit fram ur Klusters återkommande musikworkshops i Luleå och Piteå. Orkestern varierar i storlek och i dess sättning ryms såväl konventionella instrument som allsköns mer eller mindre sällsamma akustiska och elektroniska ljudkällor. NIO är en av landets få improvisationsorkestrar och den nordligaste i Sverige

Orkestern är öppen för samarbeten med musiker och tonsättare som vill utforska det kreativa gränslandet mellan improvisation och komposition, liksom med dansare, performanceartister, bildkonstnärer med mera.

Sedan premiärkonserten på New Directions Festival i Piteå i mars 2015 har NIO framträtt på bland annat NYMUS Live i Härnösand i april 2016 och på Uma Obscura Festival i Umeå i oktober 2016, och samarbetat med musiker, tonsättare och ljudkonstnärer som Johannes Bergmark, Martin Klapper, Sten Sandell, Herman Müntzing och Björn Eriksson. På New Directions Festival 2017 framförde NIO även tre stycken av tonsättaren och ljudkonstnären Pauline Oliveros.

Har du ett improvisationsbaserat verk som du vill få framfört av NIO så tveka inte att höra av dig!