Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Två dagars festival

Resonans 2023

Missa inte Klusters två dagars festival på Kaleido! Där kommer bland annat Duo Atem att uppträda, och vi kommer även att kicka igång vårt eftertraktade Kluster Jam!

Kluster X Kaleido KaleidoscopeKluster X Kaleido Kaleidoscope

Fri entré vid samtliga evenemang, välkommen!

RESONANS 2023

Måndag 27 / 11

SINFONIA 941 – Kaleido
Solister från Ensemble SINFONIA 941 framför nutida musik från blåsinstrument.
17:30 18:30
EAM Elektroakustik – Kajman
Marsel Nichan kommer att presentera bland annat 3 nya verk från det senaste projektet av Föreningen Nymus som fick stöd från Kulturrådet. EAM verken är tonsatta av Lisa Stenberg, Marta Forsberg och Marsel Nichan.
19:00 20:00
Kluster Kafé – Kajman
Kluster och Kajman bjuder in till en sprakande pubbafton med god mat, dryck och elektriska klanger med DJ:s och live-elektronik från Kluster.
20:00 23:00

Tisdag 28 / 11

Kluster Jam – Kaleido (ateljén)
Workshop i fri improvisation ledd av studenter från Piteå Musikhögskola och Klusters styrelse. Alla är välkomna att delta!
17:00 18:30
Atem Duo – Kaleido
Hornisten Sören Hermansson och trombonisten Ivo Nilsson är väletablerade kammarmusiker och solister på sina respektive instrument. Under 2019 föddes idén till ett duo-projekt med växelvis soloverk med eller utan elektronik och nya kompositioner för duo.
19:00 20:00
Kluster Kafé – Kajman
Festivalen avslutas på Kajman där elektronisk musik och organisk mat och dryck samexisterar i perfekt harmoni!
20:00 23:00
SINFONIA 941

Solo winds

Sinfonia 941 strävar efter att fylla gapet mellan den typiska kvava klassiska konserten och en högljudd rockkonsert. Ensemblen strävar även efter att lyfta fram unga kompositörer och artister och håller därför regelbundet workshops med båda grupperna. Resonans 2023 kickar igång med solister från Sinfonia där dem framför nutida musik från blåsinstrument.

SPRAKPUB

EAM Elektroakustik

Marsel Nichan kommer att presentera bland annat 3 nya verk från det senaste projektet av Föreningen Nymus som fick stöd från Kulturrådet. EAM-verken är tonsatta av Lisa Stenberg, Marta Forsberg och Marsel Nichan.

Marsel Nichan: “Dark Matter” (2023)

Mörk materia är en hypotes om en tänkt form av materia, som bara kan upptäckas indirekt genom bland annat sin gravitationella påverkan på vanlig materia. Jag blev inspirerad av detta och arbetade med formandet av verket utifrån denna hypotes. Originalljuden som spelades in representerar den vanliga materian och ”Mörk materia” representeras utav de olika digitala bearbetningar som gjordes på ljuden som till slut gav upphov till slutresultatet. Originalinspelningar som användes i detta verk består av platsspecifika ljud från skogar och andra utemiljöer omkring Växjö samt röstinspelningar.

Marta Forsberg: “Sjunger för varandra” (2023)

En sen julikväll for jag och min bror ner till tågstationen i Härnösand. I tunneln som går under tågspåren uppstår ett långt och studsande eko som vi ville fånga. Våra sjungande röster blandades med ljudet av förbipaserande på väg hem från stan och en och annan genande moped. Med utgångspunkt i dessa inspelningar uppstod ”Sjunger för varandra” – ett ljudligt utforskande av hemtrakt, rötter och minne.
Röst: Tomasz Forsberg

Lisa Stenberg: “Vibrational Continuum” (2023)

Under en till synes statisk ytstruktur böljar ett harmoniskt material i evig rörelse. En multitud av svävningar och komplexa övertonsmönster genereras av tonmaterial i tät stämning framförd på Halldorophone kombinerad med syntes. Verket är komponerat vid Elektronmusikstudion i Stockholm 2023.

Halldorophone är ett celloliknande elektroakustiskt stränginstrument designad av Halldór Úlfarsson. Instrumentet är ett rundgångsinstrument konstruerad med en resonerande kropp, strängar och elektronik som sätter strängarna i svängning genom positiv återkopplingsteknik. Instrumentet blev särskilt uppmärksammad genom tonsättaren Hildur Guðnadóttirs musik för filmen Joker, samt hennes samarbeten med Sunn O))).

ATEM Duo

Hornisten Sören Hermansson och trombonisten Ivo Nilsson är väletablerade kammarmusiker och solister på sina respektive instrument. Dom möttes för första gången 1989 under en turné med KammarensembleN och har allt sedan dess medverkat i stort antal kammarmusikaliska projekt tillsammans och uruppfört en omfattande mängd verk av såväl svenska som internationella tonsättare. Under 2019 föddes idén till ett duo-projekt med växelvis soloverk med eller utan elektronik och nya kompositioner för duo. I maj 2023 gästade ATEM duo Sydafrika, för att uruppföra flera verk i Pretoria och Johannesburg. Nyligen skedde också ett improvisatoriskt-musikaliskt möte med gitarristen Torbjörn Grass och hans skapelser(Grassofoner) i Västerås konserthus.

Sören Hermansson (horn)

Sören Hermansson är internationellt erkänd som hornist och pedagog, och firar 50 års verksamhet under 2024. Han studerade i Stockholm, Amsterdam och Väst-Berlin(Karajan Akademien), och har varit anställd i Symfoniorkestern Norrköping samt Göteborgs Symfoniker. Sedan 1988 har Sören varit frilansande med tonvikt på solo och kammarmusik samt undervisning. Han har varit verksam i Nord och Sydamerika och Europa, och var Horn Professor vid University of Michigan, Ann Arbor (1999-2006). Sören Hermansson har uruppfört ca 70 nya verk för Horn, och spelat in många av dem på BIS,CAPRICE,PHONO SUECIA och FINLANDIA. Just nu är Sören Hermansson fokuserad på att utveckla repertoaren för Horn och Elektronik, och har dokumenterat några på HORN & SOUND, en CD med 7 verk för Horn o Elektronik. Sören fick Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris för 2021. Detta läsår (2023-24) jobbar han med tonsättarelever på Musikhögskolan i Sthlm och är också inbjuden till ett seminarium vid Piteå Musikhögskola.

Ivo Nilsson (trombon)

Efter avslutade studier vid KMH debuterade Ivo Nilsson 1989 som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester. Samma år debuterade han .även som tonsättare genom ett uruppförande vid Franska Radion framfört av Ensemble l ́Itinraire efter studier i komposition vid IRCAM i Paris. Sedan dess har han varit fritt verksam som tonsättare och kammarmusiker. Han är medlem i KammarensembleN, Ensemble MA och Axelsson & Nilsson-duo samt återkommande gäst i bla. Ensemble Modern och Klangforum Wien. Under perioden 2003-2005 var Ivo Nilsson konstnärlig ledare för Stockholm New Music festival. 2007 tilldelades han Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris. 2017 blev han invald i Kungliga Musikaliska Akademin.